lördag, februari 04, 2023

Full rulle ...

.. på stan, trots det kyliga vädret. Det är ju lördag och januarilönen kanske räcker ännu. Själv går jag ut för att kompletteringshandla. 

Men jag måste säga att jag fascineras av olikheterna bland människor. De 20 minusgraderna fick mig att ta på extra tjock dunjacka, täckbyxor, mössa och varma handskar. Skönt blev det. Jag ser andra som klätt sig ordentligt också.

Men så möter jag två kvinnor ute på shoppingtur, att döma av kassarna de bar. De gick och rökte. Kapporna oknäppta, tunn tröja, ingen halsduk, ingen mössa, inga vantar. Verkade bara flanera och titta på omgivningen. Senare mötte jag även en man i 30-årsåldern. Tygjacka. Oknäppt förstås. T-shirt. Inget på huvudet, inga handskar. Såg oberörd ut vad gäller kylan. 

Det fanns fler exempel och jag fattar inte hur de gör. 

Samtidigt kan jag komma ihåg från jobbet, när vi sänkte temperaturen från 22 till 20 grader i besparingssyfte. 
 - Men hjälp! Vi fryser ihjääääl.
Så lät det då. Och jag frågar mig - hur funkar vi?

*****

12 kommentarer:

Allmycke sa...

Min svåger går ofta omkring i bara en skinnjacka - öppen - med bara en t-tröja under, inga handskar eller andra attiraljer i kylan. Han verkar inte känna av kylan med mindre än att det handllar om att köra skoter...
Det som förvånar mig mest, är alla som går runt med sportiga skor utan strumpor (eller ja, korta sådana) oavsett väder, ingenting på huvudet och sällan handskar. Undrar hur många problem de får med sina leder senare i livet?
Undrar hon som gick i kortkort kappa och skinnstövlar till mitt på vaden under sent 60-tal och nu har stora problem med värk i knäna.

Elisabet. sa...

Min son är likadan som Allmyckes svåger. Ända sedan han var liten och gick på förskolan, frös han ALDRIG. Hans fröknar kontaktade oss och sa att han inte ville ha sticktröjor när dom var ute, under overallen. Jag sa att dom skulle känna på honom .., var han kall? Nej, inte alls. Ja, men då så.
Och det är likadant nu. En t-shirt och jacka mitt i vintern. Säger sig aldrig frysa. Vi är väl olika helt enkelt.
Jag skulle lätt kunna gå i sandaler och tunna strumpor utomhus nu, men gör det inte ,-).

Bert Bodin sa...

@Allmycke

Ja, det där med de sportiga skorna - ofta av mer eller mindre sommartyp - har jag också väldigt svårt att förstå. Och helst utan sockar.

Precis som du tror jag att det kommer att bli problem i framtiden.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Sandaler på vintern... Va? Nej, nå'n stil får det väl vara även på dig. ;-)

ELIZA sa...

För några år sedan,gick gymnasie ungdomarna i gympa dojjor,knappt några sockor,myspys som slutade under knät,oknäppta jackor...?? Och när dom kom runt hörnet från Hackspetten,drog dom ihop dom bristfälliga jackorna på väg till Boden bussen...Stod där påpälsad,och ungdomarna stod där och darrade i kylan...Tänkte,,har dom ingen förälder som förbjuder dom att gå hemifrån oklädd?? Jag pratar om 25 gradig kyla...

Gunnel sa...

Att frysa hör ungdomen till. Minns när man stod vid majbrasan i nylonstrumpor och kjol och frös så man skakade. Sen blir man gammal och förståndig.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Ungdom kan ju definieras på olika sätt. Mina exempel var definitivt inga tonåringar, utan folk på väg mot medelåldern.

Men visst - det är mer vanligt i yngre ålder.

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Säkert finns föräldrar i bakgrunden. Men mitt intryck är att de håller sig där, oftast.

Kersko sa...

I Stockholm har jag i år noterat ett inte obetydligt antal män i 35 - 40 årsåldern i kortbyxor mitt i vintern. Även om det inte är -20 så Kanske det en smula udda. Speciellt när de drar en pulka med sina påpälsade barn. Jag har verkligen inte förstått grejen. Nästa gång jag ser det ska jag fråga vad det egentligen handlar om.

Bert Bodin sa...

@Kersko

Du får i uppdrag att lämna rapport här. 👍😊

Monica sa...

Har också sett de shortsklädda. Är jag i Storbritannien tro? Kanske att de är britter, är ju många i Sverige numera. Och barnen klär de på även där när de hämtas från skolorna.

Även sett många som joggar i shorts, tror just det spridit sig till svenskar, vi måste vara lika tuffa vi😌, ska inte fråga dock.

Elisabet. sa...

I Ystad fanns - iaf när jag bodde där - en brevbärare som året gick klädd i shorts. Jag frågade honom om det var en ploj? Nej, inte alls. Man vänjer sig, sa han - vänjer sig vid kylan, alltså -. Å andra sidan är de ju aldrig särskilt vrålkallt i Ystad.