söndag, mars 10, 2024

För tredje gången ...

.. under våra 22 år här i stugan i skogen vid havet,  fick vi idag besök av den trevliga lavskrikan.  Förra gången var 01 april i fjol. Precis som då, fick jag idag syn på den när jag stod och förberedde frukosten. 

Fågeln finns här uppe i norr, men mycket sällsynt vid kusten. Det är en 'inlandsfågel'.

Det är nog vår mest oskygga, större fågelart, som gärna besöker dig för att tigga mat och tar den ur din hand. Falukorv är en favorit.

Bildkvalitet genom oputsat köksfönster.


*****

7 kommentarer:

Mari sa...

Nån gång innan jag dör vill jag fara lite norrut och mata en lavskrika med korv.
6 arter småfåglar har jag matat ur min hand, vid vår f.d. fågelmatning i skogen. Plus större hackspett i torpträdgården.
Magiskt!
Fick lavskrikan nån korv igår? 🌭

Bert Bodin sa...

@Mari

Nej - igår såg jag inte nån skrika.

Mari sa...

Idag...?

Bert Bodin sa...

@Mari

Tyvärr gjorde den bara ett blixtbesök. Och jag hade dessutom ingen korv hemma.

thord wiman sa...

Ja, fint möte det där. I mitt tidigare Ångermanländska boende (Sollefteå) hände ibland vid en liten kaffeeld i skogslandskapets skymning att ett tystlåtet befjädrat gäng (4-6 st) kom som plötsligt framtrollade till elden och den med mest kurage till handflatans väntande korvbit.

Rå som grillad, ingen skillnad. Fågelns vassa klor mot handens känsliga hud skapade en speciell sammanhörande stämning, som en lite hastig hälsning från en art till en annan.

Bert Bodin sa...

@thord wiman

Fin händelse att komma ihåg.

Elisabet. sa...

Pappa som ofta var i skogen, berättade ofta om "kuoksiken" som kom fram när det stektes palt över elden .., så orädd var den.