onsdag, mars 20, 2024

Plast

Varje gång jag går iväg till vår inlämningsstation (finns i huset) med senaste dagarnas, ja kanske en veckas plastavfall, blir jag nästan förskräckt. Men också lite fundersam.

Jag förstår att plast är väldigt praktiskt i många fall. Men nog finns det tillfällen där jag tycker det är väldigt överdrivet använt. Alla förpackningar av små varor på Clas Ohlson till exempel. Ibland nästan omöjliga att öppna, utan att man skär sig. Om man nu överhuvudtaget tar sig in. 

Plast är på många sätt en miljöfara. Våra hav innehåller inte bara dumpade plastsopor. Det finns även mikroskopiska plastartiklar som via fisk, når oss när vi mumsar i oss en torsk. Vi är snart så plastpåverkade att vi säkert kommer att se ut som Clas Ohlsonförpackningar. Omöjliga att få kontakt med.

Jag raljerar förstås. Men något ligger det i det.
 
Men det finns också annat som jag funderar över på min väg ner i soprummet med en full påse i min hand. Hur tas soporna omhand, egentligen? Blir de bara uppeldade, eller blir de återanvända? Sistnämnda vore ju förstås det allra bästa.
 
Jag tror jag ska ta ett 'snack' e-postledes med vår avfallsfirma här i stan och få raka besked. Lumire är det tjusiga namnet. Ibland tjusar vi till det till Lumière.
 
Luleå miljöresurs ska det utläsas. De fungerar bra. Hoppas bara att de är ärliga också.

*****

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Såg ett reportage om plaståtervinning och förvånades storligen över att någon människa stod och sorterade plasten och hur stor del av densamma som inte gick att återanvända! Apropå C.O och allt det inplastade .., det är enda räddningen om inte hur mycket som helst ska stjälas. Det är ju i alla fall lite knepigare när det är hårdplast runt om. Pv kom hem med ett par glasögon till mig igår, väl inplastade och det var närapå att jag använt mig av sprängdeg för att alls få upp förpackningen, om jag nu hade haft någon.
För övrigt är det helt otroligt så mycket plast vi lämnar till återvinningen.

Elisabet. sa...

Ps. Det är NOG den enda räddningen ..., ska det vara. Ds.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ja, man undrar hur mycket plast jorden kan tåla. Tänk så mycket plast på vår jord, som inte går till någon återvinning. Det är utan tvekan det mesta som bara slängs. Inte återvinns,eller bränns.