onsdag, april 15, 2015

In och spana

Mina hygienvanor släpper kanske ut en del plast i omgivningen. Det vill jag inte. Fiskar och andra vattenlevande organismer ska inte ha plast i sig. 40 ton lär vi spola ut när vi håller oss rena.
 
Därför bar det iväg direkt från frukostbordet och in i badrummet för att kolla.
 
Enligt artikeln i DN (och för övrigt i dagens nyhetssändningar) ska man spana i innehållsförteckningen på flaskor och tuber efter polyeten.
 
Eller PE.
 
Jag gjorde det och hittade en misstänkt. Endast en. Där stod PE med ett påhängt G. Så nu börjar nästa spaningsinsats.
 
Och puh! PEG har inget med plast att göra. Jag är frikänd.
 
Hur är det med dig?
 
 
*****
Här är artikeln.

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag lyssnade till samma sak - 40 ton var det visst -, så här ska spanas! Bor man bara hundratal meter från havet, så ser man förstås inte små mikroplastbitar, men man ser all annan plastbråte som slängts överbord. Det är mer än hemskt, det är fruktansvärt!

Bert Bodin sa...

Elisabet: Ja, det är oansvarigt och hemksk. Å andra sidan har ju synligt plastbråte den "fördelen" att den kan rensas bort (vilket inte på något sätt försvarar missdådarna), men den plast vi sköljer ut med badvattnet är så finfördelad att den äts upp av havsorganismerna och lagras i kroppen. Det berättigade straff vi får, eller främst våra efterkommande, är att den plasten så småningom kanske hamnar i din eller min mage och lagras upp någonstans i något organ. Det låter väl kul.

Å tredje sidan; de flesta bryr sig förmodligen inte ett skvatt. Det är de farligaste individerna. Men de har väl redan plasthjärna, kanske.

Hillevi sa...

Handgjord hårdtvål! Ingen plast där. Försöker "plastbanta" så gott det går i övrigt också men..... det går väldigt trögt med dagens utbud - precis ALLT är ju plast!

Biggan sa...

Det här är förmodligen helt fel forum att dela min oro i, men jag luftar litet ängsligheter mm nu här hos dig Bert.
Jag har arbetat som tandtekniker/ett ganska anonymnt yrke- de flesta tror att det är tandläkarna som gör deras löständer, bettskenor mm=helt fel/
I över 40 år har jag gjort tandproteser, bettskenor bland annat i plast!/ mindre farligt i min veksamhet, silverskenor, guldtänder, jacketkronor och bryggor i guld, men med plastfasader.../
Då menar jag verkligen g j o r t ...från grunden, blandat, knådat monomeer med acrylpulver, med bara händerna, på senare tid med plast(!) handskar . Sedan när själva acrylen sintrat(klar till användning) pressat och kokat till hård plast, som sedan putsats, slipats så dammet yrt/utan utsugar/ Först på senare år fick vi utsugar på lab...Efter den värsta julruschen kom jag hem till de mina och formligen luktade, stank starkt av plasten!!!!
I nuläget har jag kliande röda utslag mest på underarmarna som ger klåda, går nu på utredning hos läkare, det tar sin tid...
All plast PE spanar jag efter, städar undan och plockar, men ändå känns det - ursäkta- som en "fis i en jakuzi" jämförelsevis. Vi översvämmas i vår tid av detta otyg!!!!
Men ni förstår kanske min tanke, allt är relativt, mina funderingar går ju också VAR i kroppen lagras det här eländet hos oss människor.

Bert Bodin sa...

Keep up the good work, Hillevi!

Bert Bodin sa...

Precis, Biggan! Var i kroppen lagras plasten när den spolas ut i havet, hamnar i fisken och äts av oss.

Jag förstår din oro, men det avfall som ditt yrke producerar är ju rågen på de 40 ton som "vanligt" folk producerar. Och då har jag svårt att uppskatta hur mycket som kommer från tandtekniker och andra plastintensiva verksamheter.