söndag, april 12, 2015

Restnoterat

Apropå mitt inlägg i veckan om kylskåp och matvanor, kommer här lite tips på hur man kan fixa en söndagsmiddag på rester.

I fredags åt vi något som vi sällan äter. Nämligen tacos. Till det stektes kryddig högrevsfärs (närproducerad), revs Västerbottenost, hackades lök, med mera. Och allt gick inte åt.

Alltså fixar jag en middag till.

Ta resterna av de passerade tomaterna (ekologiska, förstås och nyttigare än färska. I alla fall såhär års.) och häll i en kastrull som du lagt lite smör, eller olja i botten på. Värm försiktigt och späd vartefter med den halva burken crème fraiche med fetaost och tomater som blev över.

Fortsätt värma och tillsätt två matskedar (eller efter smak) grönsaksfond, den hackade ekologiska rödlöken och västerbottenosten. Späd sedan med mjölk (ekologisk) till önskad konsistens innan du lägger i den överblivna högrevsfärsen och hettar upp ordentligt. Låt sjuda. Smaka av och krydda efter behag. Jag kryddade med en pepparblandning, timjan, och en tesked socker.

Lägg i små buketter av broccoli och låt sjuda med i 1 - 1½ minut. Servera genast.

Faktiskt passade ett italienskt rödvin till: Siro. Det blev över från lördagsmiddagen och är förstås ekologiskt. Ett gott hembakt aprikosbröd med en stark ost, satte pricken över i.

Å'ta'me'rackarn blev det inte över en portion också. Det får bli min tisdagslunch.

Mer mättande än väntat. Och gott!

*****

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Såna där tager vad man haver recept kan bli väldigt lyckade. T o M bättre för min del är när jag ska följa något oprövat recept.

M har också fått erfara sen vi blev sambos att det går att få till god mat på rester. Inget han praktiserat i sitt hushåll. Smått impad av mina påhitt ibland.

Eller så säger han bara så...?

Bert Bodin sa...

Jag är säääääker på att dina "påhitt" är uppskattade.