torsdag, april 09, 2015

Förklaring, tack

Lyssnar till en debatt i programmet Människor och tro i P1. Den handlar om vilken plats religionen ska få ta i ett sekulariserat samhälle. Så nu började den eviga traditionen med hackandet om var skolavslutningarna ska hållas. Ett par månader i förväg. Det gäller att vara beredd.

I programmet kom både gästtyckare och inringare till tals. Debatten svajade fram och tillbaka och kom förstås inte till någon slutsats, även om det var många kloka ord som sades.

Men det bestående intrycket för mig, blev det gamla vanliga. Religiösa vill på alla sätt och villkor sprida sina villfarelser baserade på gamla urkunder skrivna av tveksamma och källkritiskt osynade författare från en tid, då mänskligheten förmodligen var förtryckt.

Dessa idéer vill man fortsätta att tillämpa, må vara med vissa (motvilliga) moderniseringar. Man vill göra det på olika sätt. Visa det genom klädsel (kippa, slöja, hijab, niqab), sjunga särskilda sånger, använda olika symboler. Sedan blir man sur, när någon tänkande blir störd av det.

Min förundran och fråga är enkel. Varför? Jag tycker vi ser utmärkta exempel på hur religioner världen över ställer till med mera elände än motsatsen. Det gäller märkliga islamska inriktningar. Det gäller judiska. Men även kristna värderingar. Något som många av inringarna i programmet tyckte skulle "genomsyra" det svenska samhället.

Jotack - Se på USA, det religiösa hyckleriets stamort på jorden, där kristna vill förbjuda allt från homosexualitet till aborter, samtidigt som man tillåter folk att ta ihjäl varandra på lösa grunder (vapenlagstiftningen), eller till och med statliga medel. Arkebusering är på väg in i flera stater. Vilken idyll, vilande på så kallad kristen grund!

Jag skulle kunna ta upp fler märkligheter, men stannar där. Min slutsats är enkel: Anledningen till demonstrationsbenägenheten måste vara att man egentligen är väldigt tveksam till att den egna tron är sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen.

Därför måste den manifesteras.
Ständigt.
För att hållas vid liv.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: