fredag, april 10, 2015

Hur har du det i kylan ...., jag menar

.. i kylen? Själv har jag det bra. Det kan jag konstatera när jag läser en artikel i Ny Teknik, som påstår att jag använder min kyl på fel sätt. Så att jag förstör maten, är underförstått.

Ovanligt välfylld, men det är helg. Hälften ska till stugan.
Hur bär man sig åt för att få sur mjölk i kylen? Själv har jag under mitt snart 66-åriga liv upplevt sur mjölk ett tiotal gånger. Högst. Och det har inte skett de senaste 40 åren. I min kyl har jag 4 grader på översta hyllan. I grönsakslådorna 1,5 m längre ner är det 5.

Det påstås vidare att potatis inte ska förvaras i kyl. Jag häpnar. Givetvis ska den förvaras svalt. Varför inte? Den enda "grönsak" jag inte lägger i kylen är bananer. De svartnar lätt och blir fula. På utsidan. Innehållet är det oftast ändå inget fel på.

Jag tror inte att kylen används fel, på det sätt som påstås i artikeln. Felet är ägaren!

Handen på hjärtat. Hur mycket onödigt köper du på dig, som äts till hälften och sedan blir liggande. Vi är väl världsmästare på att slänga mat. Även användbar mat.

Sedan brukar de flesta kylar vara belamrade med diverse "industriavfall", dvs halvfulla tuber, burkar och flaskor med obskyrt innehåll som bara står där i månad efter månad. Inte för att de blir dåliga, men de kanske skymmer sådant som måste ätas upp i tid.

Köp rätt. Kyl rätt. Och ät upp!

Lätt som en plätt.  

*****

4 kommentarer:

Kersti sa...

Ingen sur mjölk här heller och vi gör verkligen vårt bästa för att äta upp det mesta. Grönsakerna förvaras i kylen men rotsakerna i vårt skafferi där de håller sig alldeles utmärkt förutom när det är som allra varmast utomhus. Vi går inte efter bäst före datumen utan använder våra näsor och smaklökar för att avgöra om något är dåligt. Har en svägerska som slänger allt där datumet har gått ut, vi brukar få med oss mat hem när vi är där. Sund förnuft och planering gör att vi sällan behöver slänga något.

Bert Bodin sa...

Jag förstår inte varför många är så skräckslagna för bäst-före-datumen. Det verkar som att många tror att det är en imställd bakteriebomb i förpackningen.

Turtlan sa...

Instämmer i hysterin om datum.

Jag tror också många har bristande kunskap hur länge olika matvaror håller sig. Eller bara stoppar in i kylen utan att lägga i en påse eller låda.

I dagens kök finns ju sällan det klassiska skafferiet med ventilation ut. Saknar det. Jag hade det i mina första lägenheter o det var bra. Nu hamnar ju mycket i kylen som egentligen kunde stå tex i ett skafferi större delen av året.

Bert Bodin sa...

I min första lägenhet hade jag ett väldigt litet kylskåp. Men ett skafferi med ventil ut, som du beskriver. Superbra och svinkallt. På vintern kunde det bli kallare i skafferiet än i kylen. Det var ett energisnålt alternativ. Å andra sidan var ju vintrarna annorlunda förr.