tisdag, april 21, 2015

Jag måste säga ...

.. att jag är mycket imponerad över hur Italien handskas med de tragedier som nu dagligen påverkar landet.

Vilken organisation! Vilket tålamod och förståelse som landet verkar ha för att hjälpa till. Italien har väl inte varit det land som jag har upplevt som det mest välfungerande. Men där får jag nog ändra mig.

I alla fall när det gäller flyktingfrågan.

Skulle Sverige klara av samma mottagande?

I mängd kanske vi gör det,  det vill säga, tar emot flyktingar. Men inte i den koncentration och med de behov, som Medelhavets offer och överlevare sköljer över hamnarna på Lampedusa eller Sicilien med.

Beundransvärt.

*****

5 kommentarer:

Monet sa...

Bra att du kommer över en så,typisk fördom. Vi upplever samma sak här i Frankrike. Det är otroligt välorganiserat med snabba och proffsiga insatser vid alla katastroftillfällen. Från egen ambulanstransport inom några minuter till agerandet vid terrorattackerna i Paris och kraschen i Alperna. Fransmännen är kända för att alltid bara först på plats med väldrillade hjälparbetare vid nästan alla större internationella katastrofer. Och det var franska och italienska specialblandad som hjälpte till att släcka den stora svenska skogsbranden. Man har hög och proffsig beredskap, om det sen beror på krigen man varit igenom och som Sverige inte har erfarenhet av, det kan man ju diskutera.

Monet sa...

Specialplan förstås....

Bert Bodin sa...

Och nu har Sverige vaknat lite mer. Hörde till och med att det nu funderas på att införa en obligatorisk civilpliktsutbildning för ungdomar. Den gamla värnplikten till heders igen. Vi lever i en skyddad bubbla och har tappat ett krismedvetande som kan vara bra att rekapitulera.

Benved sa...

här är en annan aspekt på flyktingmottagandet i Italien. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6011866

Bert Bodin sa...

Tack för tips, Benved.