söndag, april 26, 2015

Tradition

Igår kväll samlades vi som vanligt på restaurang Tallkotten här i stan för en vinmakarmiddag. Vanligt och vanligt .... Nåja, det sker med oregelbundenhet, någon eller några gånger per år. Det hänger på att någon vinodlare hittar vägen till höga nord. Och de flesta som vi träffat berättar lyriskt om att det är så exotiskt att komma hit.

Från vinmakarens broschyr
Kvällens vinmakare kom ända från Argentina. Närmare bestämt från distriktet Mendoza, känt för sina Malbecviner. Vinfirman heter Bodega Catena Zapata och grundades 1902. Distriktet ligger rakt västerut från Buenos Aires, alldeles i kanten på, och en bit upp i Anderna. Druvorna odlas i ett tolv mil långt distrikt på olika höjd över havet, vilket ger olika karaktär åt frukterna. Det återspeglas förstås också i vinerna.

Glad att jag slipper diska
Detta och mycket annat fick vi veta i en föreläsning som den trevliga representanten inledde kvällen med. Tyvärr har jag missat att anteckna hennes namn.

Därefter fick vi församlade 38 personer [somliga bekanta, andra helt okända (t.ex. min bordsgranne som visade sig vara svåger till en av mina kolleger)] börja prova vinerna till den meny som var en mix med både norrbottniska och argentinska influenser. För varje rätt berättades om det vin som serverades, sammanlagt fem viner.

Trevligt hade vi till långt in på kvällen som vårt lilla fyrapersonerssällskap avslutade i lobbybaren på Clarion. Tjugo i två lade jag huvudet på kudden.


Klicka och läs menyn
*****
Fler vinmakarmiddagar.

En del av vinerna finns på Systembolaget.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Fint inlägg .., det måste vara intressant det där, att få testa och få kunskap om viner.

Bert Bodin sa...

Det är verkligen trevligt och lärorikt.