fredag, december 09, 2005

Inuiter stämmer USA

Vid FN:s miljökonferens i Montreal har Canadas inuiter beslutat stämma USA, för att landet inte medverkar till att försöka stoppa växthuseffekten. Inuiterna hävdar, med rätt att det är en mänsklig rättighet att kunna leva av vad naturen kan erbjuda. Något som helt håller på att spolieras. Exempelvis har jaktsäsongen på havsisarna inte kunnat komma igång förrän nu, två månader senare än normalt. Isen har helt enkelt inte funnits förrän nu.

Jurister anser att alla naturfolk borde kunna göra samma sak. Som exempel nämndes samerna i Norden. Detta berättas i det utmärkta samiska nyhetsprogrammet Ođđasat.

USA beter sig som vanligt, som en tjurig sexåring och vill inte delta i överläggningarna. Men varför är de där då? Kanske lite nyfikna på vad de andra länderna i världen, med några få undantag, har för sig.

Själv blir jag mer anti-USA med åren. Ser undan för undan hur de likt korsfarare eller missionärer vill pådyvla oss sina märkliga idéer. Bara de får komma till himlen själva!

Och vi jamsar med, ofta helt okritiskt!

Visserligen vill inte Kina, Indien, Saudiarabien och Australien heller vara med på en renare linje. Men USA är urskillningslöst värst tills vidare. 5% (knappt) av världens befolkning, som använder 25% av oljeresurserna. Det säger väl en del. Och att viljan att minska förbrukningen verkar obefintlig, är extra skrämmande.

I det lilla gör jag allt jag kan, för att undvika amerikanskt skräp. Coca-Cola skulle jag aldrig röra. Har alrig varit på McDonalds! Mitt Amex-kort har jag slutat använda, trots att jag tills för 2 månader sedan var anställd av företaget (något som kändes rätt kluvet, men vi var många som försökte påverka underifrån). Amerikansk film och TV-serier nagelfares noggrannt innan de släpps in i min hjärna.

Varför?

Jo, jag vill så långt möjligt upprätthålla min självrespekt.

Inga kommentarer: