torsdag, december 22, 2005

Kan man sova gott om natten

Made in China. Kanske står det så på någon av de julklappar jag slår in. Alltmer kommer ju från den delen av världen. Kläder, elektronik, leksaker.

Köpte härom veckan en skrivare till datorn. Den kostade inte ens 700 kronor. Fungerar som skrivare, skannare, och kopiator! Fullkomligt fantastisk kvalitet, för det priset. Och det är ett känt märke, HP. Både svartvit- och färgpatron ingick. Hur är det möjligt?

Jag blir ibland lite 'anti' när det gäller alltför billiga produkter. När en trädgårdssoffa kostar 199:- på Rusta, då börjar jag undra. Köpte faktist en för två år sedan. Den står utomhus hela året om och är totalt oförändrad. Inget slitage kan skönjas. Så kvaliten var det inte något fel på den gången. Men Rusta fick säkert 110:- av de där kronorna. Frakt, material, emballage kostar väl en del.

Så vad fick stackarn som gjorde soffan?

Hur skall man förhålla sig? Bojkott, eller. Visst jobbar säkert många av de som ser till att vi har alla våra tekniska prylar, mobiler eller kläder, under hemska förhållanden ibland. Kanske mer hemska än drägliga. Samtidigt kan väl inte förnekas att det ger viss utkomst åt många människor. Tomas reflekterar också över detta ämne idag med ett drastiskt inlägg.

Drägligt, eller odrägligt! Hur skall man förhålla sig.

Men att tänka till, nästa gång man köper något urbilligt... det är väl ett litet, litet framsteg.

Svårt är det i vilket fall.

Inga kommentarer: