onsdag, december 21, 2005

Ren isVår 'bock' kan inte brännas
. Men den gillar inte värme.

Varje år placerar vår parkförvaltning en skulptur av is i Stadsparken. Alltid ett djur ur den nordsvenska faunan. I år blev det en ren. Jo, även hornen är av is, ifall du undrar.

Den är gigantisk. Bilden ger inte storleken rättvisa. Från manken byggs en ca 15 m lång rutschbana, efterlängtad av daghemsbarnen i närheten. Men även stora barn, på väg från krogen i mörka vinternatten, tar gärna en tur.

Kan växthuseffekten vara på tillbakagång? Eller har den bara tagit paus. Det är nämligen första gången på länge som den stora skulpturen kommit på plats före jul. Vanligtvis har vi måst vänta till mitten av januari på grund av ihärdiga plusgrader.

För sisådär 12-15 år sedan fanns isskulpturer lite varstans på Luleås gator. Björnar på Storgatan, en gigantisk hamburgare utanför MAX-restaurangen i Filmstaden. (Den kunde man åka rutschbana igenom!!!)

Nu är vi inte lika bortskämda. Figuren i Stadsparken har på senare år bara haft sällskap av en lite mer avantgardistisk skapelse på Köpmantorget. I fjol var det fyra stycken stora isstolar. Men sköna att sitta på. Sitsarna täcktes av renskinn. (Som faktiskt fick ligga kvar!)

Jag kommer att rapportera om eventuella excesser i sammanhanget under vintern.

Inga kommentarer: