lördag, december 03, 2005

Ta chansen

Katastrofkommissionens dräpande rapport var välkommen. Nu återstår bara att se vad som kommer ur detta. Pannkaka eller en skimrande diamant.

Oavsett regering, oavsett partifärger - Nu borde vi i Sverige försöka fixa en riktig katastrof- och biståndsinstans.

En fristående och självständig instans, med stor budget, när det gäller. Räddningsverket och Krisberedskapsmyndigheten kan vara grunden, sen bygger man på med olika katastrofenheter som finns ute i landet. Exempelvis den enhet på universitetssjukhuset i Linköping som så villigt försökte ställa upp under tsunamikatastrofen, men inte fick. (!!!) Försvaret har en utmärkt utbildning i Umeå, i specialkompetens vad gäller områden som utsatts för kemisk eller biologisk smitta, NBC. Utbildningen sker i samarbete med Totalförsvarets forskningsinstitut.

Denna blivande instans (vill inte säga myndighet, för då blir det för byråkratkrångligt igen, och tanken faller.) skulle kunna rycka in på eget bevåg, när 'vanliga' människor märker att något har, eller håller på att gå snett. I Sverige, eller i världen.

Iväg med flyg bara, utan att fråga någon sovande, glöggstinn minister, om lov.

Visst kommer det att kosta. Men vi har råd! De flesta specialisterna finns ju redan idag. Det ser man av de tre myndigheterna som jag länkat till ovan.

Vad som behövs är en sammankallande 'knapptryckare' (ingen politiker, med svansen mellan benen) som har mandatet. Och jag tror också att ett mottagande land i världen, kan komma att ersätta oss för våra tjänster, om de har råd. I annat fall får vi ta av bistådet.

Skall vi försöka leva med att tänka globalt, så får vi väl försöka agera efter det.

Kalla det gärna Swaid.

Inga kommentarer: