måndag, december 12, 2005

Att skaffa erfarenhet

Några skolor i sydsverige har tagit till det drastiska steget att förbjuda snöbollskrig! "Det kan ge skador."

Nu vet jag inte vilken snökvalitet ni har där nere i söder, men den kan inte skilja sig särskilt mycket från den vi har här. (F.n. äckliga plusgrader gör att det snart inte finns något att göra snöbollar av.)

I alla tider har väl ungar haft snöbollskrig. Jag vet inte om någon har skadats av det, eller dött. Men i så fall finns det väl en hel del annat som barn kunde skyddas ifrån.

Vad gäller snöbollskrig, så främjar det framförallt rörelse och aktivitet. Något som många efterlyser i den pågående fetmaepidemin.

Låt ungarna rasa, om det finns snö att rasa i. Om det gör ont någon gång, så är det väl en bra erfarenhet.

Jag har en stark känsla av att vi försöker skydda ungarna på alldeles fel sätt. Curlingföräldrar, som ser till att inga motgångar får finnas. Barn skjutsas till skolan i bil, för att de inte ids röra på benen. (Och antagligen ids inte föräldrarna heller.) Det skapar omöjliga trafikmiljöer kring skolorna, vilket antagligen ökar farorna.

Gör inte om samma misstag som på 70- och 80-talen, då alla nya bostadsområden skulle vara trafiksegregerade. Ungarna kom aldrig i närheten av en bil, annat än om de åkte i en.

Det är de ungarna som vuxit upp, och skaffat egna, som nu rör sig ute i trafiken.

Det märks!

Inga kommentarer: