måndag, januari 29, 2007

Dina dagar är räknade

Din blogg kommer inte att bli läst. Om 50 - 75 år är vi alla analfabeter. Jo - Det tror språkprofessor Sven Öhman, vilket han redovisar i en debattartikel i DN den 26 januari.

Han menar att vi inte behöver lära oss skriva och läsa, eftersom vi sakta men säkert återgår till ett talat samhälle. Talböcker är ett exempel. Datorteknologi utvecklas mer och mer till talstyrning. Med mera, med mera.

För inte alltför många år sedan ansågs boken dödsdömd. Det var i slutet av 90-talet, om jag inte minns fel. Sedan dess har bokintresset istället ökat explosionsartat. En momssänkning, som debatterades och som också ansågs utan betydelse, fick alla dödgrävares idéer på skam. Det läses som aldrig förr.

Visst - Talboken har gjort sin entré. Och den är väl bra på sitt sätt. Man kan lyssna och samtidigt fixa med något annat. Köra bil, sticka, måla, laga mat. Vi har ju så väldigt ont om tid numera, så vi måste ju göra flera saker samtidigt för att hinna. Till vad?

Nåväl. Då får väl vi bloggare bli talditon. Inte mer med det.

Men jag tror inte skriv- och läskonsten kommer att lida sotdöden på länge ännu. Om all information skulle komma som ljud. Hur skall du då kunna skumläsa(-höra). Hur skall du då få en snabb översikt över t.ex. nyheter.

Och vilka öron skall vi vara utrustade med för att orka lyssna?
På allt!



Här finns debattartikeln från DN

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: