fredag, januari 19, 2007

Fjär och närran

Reseprogram i svensk TV, oavsett kanal, är oftast sorgligt misslyckade. Säsong efter säsong utan någon som helst utveckling. Igår såg jag ett inslag i TV4:s variant av "reporters betalda semester", eller vad man skall kalla det. Denna gång i Island.

Hon berättade om dykning i Lake Silfa. För mig hade det dugt med Silfa (eller Silfra, som den vattenfyllda klippskrevan ibland stavas), för den heter inte "Lake"! Särskilt inte på Island, där man värnar om sitt språk. Och visst badade hon också i den Blå Lagunen, på svenska följaktligen Blue Lagoon.

Vidare påstods att "de allra flesta turister som kommer till Island gör det för nattlivets skull". Inte ordagrant, men det var vad hon menade på fullt allvar. Det synar jag. Och så visades de eviga bilderna på partande tjugonåntingåringar.

Lärde vi oss då något nytt?
Nä!

Jo - En sak till.
"Naturen är så vacker", sade hon.
Fick vi se den?
Nä!

Jag bytte kanal, för att slippa Vigors plaskande vid öde stränder i Kambodja.




Andra bloggar om: , , ,

PS. I Gokväll i SVT1 visas ibland fantastiska resereportage. Igår från Rumänien. Himmelsvid skillnad, där nyfikenheten väcks för ett land som från några veckor tillbaka är medlem i EU. Myter spräcktes, nya väcktes måhända. Men det var varken Packat eller Klart.

Inga kommentarer: