tisdag, mars 27, 2018

Full aktivitet

Vad är detta? När jag yrvaket tittar ut på morgonen, efter en kort natt (De tres gäng anlände strax före midnatt och sedan surrades det till framåt halv två.), ser jag en gråvit omgivning. Blåser gör det också. Flaggorna på den närmaste dalstationen står rakt ut. Läge att somna om, alltså.

Men efter klockan åtta känner jag mitt kall. Nämligen det att jag är förste grötkokare. Även om huset är tyst, förstår jag att de övriga varmt och hett ligger och längtar efter min havregrynsgröt med kardemumma och kanel. Så jag ställer upp, förstås. Och så snart dofterna börjar sprida sig börjar det också spritta i benen på kompisarna, och snart är frukostbordet dukat med hjälp av Benke. Det är mitt hembakta fikonbröd. Det är givetvis smör, ost, mjölk, juice, men också lövtunna skivor av torkad norrbottnisk skinka, rostade solrosfrön och en massa annat gott. Kaffe för den som inte vill ha te.

Vi blir sittande länge. Vädret därute bjuder inte in till utevistelse. I alla fall inte till en början. Men efter tolv tar samvetet tag i oss. Herregud! Vi kan ju inte sitta inne. På med extra kläder och iväg upp i backarna. Det blåser kallt, särskilt uppe på kalfjället. Men vi stålsätter oss och söker pister som i någon mån ligger skyddade.

Och vi är igång. Härliga sluttningar, häftiga branter, bitande kalla kinder ibland. Men skönt att känna rosorna på kinden blomma ut. Vi pressar på, men passar också på att ta en kaffe och en rejäl rågmacka på Panorama Hotels loungekafé. Sedan åker vi ner till huvudbyn, bara för att komma i läge att börja hemfärden. Blåsten tilltog, så vi mer eller mindre gav upp. Det tog ändå trekvart att ta oss hem med liftar och backar, och när vi så småningom kliver in genom dörren, tittar solen in. Mycket riktigt blir himlen blåare och blåare. Hm?!

Vi väljer bastun. En slummer. I allrummet stökas inför middagen. Vi är lediga.

Det blir nog en trivsam kväll.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Läcker ovanifrån-bild. Tänk, vad en annorlunda bildvinkel gör!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Huset ger möjligheten.