måndag, januari 07, 2019

Kurs

Jag lyssnar relativt ofta på inringningsprogrammet Ring P1 och slås väldigt ofta av att "folk" inte kan prata i telefon. Jag vet också att jag tagit upp detta förr, men att sakernas tillstånd inte förbättrats. Nu är det slut på "julruset", och betweendayssalen. Tillbaka till vardagsallvaret.

Därför kommer här en kort (repetitions)kurs:
  • Kontrollera var mikrofonen är placerad på just din telefon. Tänk på att den kanske sitter någon annanstans än den gjorde på den telefon du förmodligen på grund av fåfänga köpte i fjol, i skräck av att bli påkommen med antika grejer. Och nu har du en ny modell igen! Positionera därefter mikrofonen i närheten av munnen. Inte framför, utan vid sidan av densamma, för att undvika blåsljud. (Knäckemackemetoden är rent förkastlig och ser dessutom rent töntig ut. Jfr. rökare på trottoaren utanför någon lokal på gågatan. Sååå billigt!)
  • Använd inte s.k. headset/handsfree köpt på Rusta för 29,90. Ej heller dylika apparater för svindlande summor. Det är samma skrot och korn ändå.
  • Använd heller inte högtalarfunktion. Tänk på att den du talar med kanske inte vill att hela stan ska höra vad ni pratar om.
  • Slå inte in telefonen i guld-, silver- eller andra paljetterade fodral, som inköpts bara för fula bling-blingeffekter. Om fodral används - se till att det är ett fodral som är formgivet för den aktuella telefonmodellen. Gärna utan fladdrande "pärm", som ofta ses ställa till det för ägaren. 
  • Tala tydligt och skruva inte upp volymen på inkommande röst till max, vilket får dig att skrika tillbaka.
Lycka till med ditt nya, vältaliga liv!

*****

6 kommentarer:

Sven Teglund sa...

Bra lista för många! Men jag irriterar mig mer på vad folk säger i sina telefoner :)

Bert Bodin sa...

Jo. Till det får jag fixa en annan kurs. Kanske.

Monet sa...

Du kanske inte tänker på att vissa av oss - med med åldern plötsligen uppträdande av sämre hörsel (kan gå fort) - faktiskt måste använda oss av högtalarfunktion för att överhuvudtaget kunna uppfatta vad som sägs? Är det så kan man ju faktiskt också gå undan alternativt be att vederbörande återkommer om man är i ett läge där man riskerar att andra hör. För övrigt håller jag med dig - folk som pratar i mikrofon med headset (gäller ungdomar och myndigheter) får man be tala tydligare och man märker direkt att de rättar till mikrofonen så att den kommer närmare munnen.

Bert Bodin sa...

Jo, visst förstår jag att behovet kan finnas. Men det jag tänker på är just det där att folk obekymrat går omkring och delger hela sin omgivning, sina angelägenheter.

Jag tycker likadant om att bara höra den ena kontrahenten i ett samtal. Det verkar som att de tycker att det är lite tjusigt att prata i telefon.

Astrid Binnerstam sa...

Har själv ett fodral med fladdrande pärm som innehåller bankkort, bensindito och körkort för att slippa ha en plånbok. Än har inget fladdrat iväg och jag upplever det inte som besvärligt. Håller nog med dig i övrigt och också med ovanstående Sven Teglund ; det är värre med det som sägs i mobilerna. Ibland önskar man att man haft en skämskudde till hands.

Bert Bodin sa...

Jaha, du ... Du är så'n du. 😉