tisdag, januari 15, 2019

Sitter och funderar

Imorgon har jag årets första träff med min "språkelev". Vi träffas en gång i veckan, om det passar, och pratar svenska. Han är iranier, som bott här i fyra år, men säger att han aldrig pratat så mycket svenska som efter att han träffar mig.
 - På jobbet (han är It-profil) pratar de bara engelska, säger han.

Det är kul att kunna göra en insats. Men ibland är det lite svårt att hitta på vad vi ska prata om. Vi har en hel del intressen gemensamt. Fjällvandring, kajakpaddling och en del annat friluftsartat. Men mycket av det där klarade vi av i våras, och höstas, när de två aktiviteterna var mer aktuella.

Nu har jag slut på idéer. Har du något tips?

*****

15 kommentarer:

Allmycke sa...

Turerna kring regeringsbildningen, matlagning, böcker/tidskrifter och...

Turtlan sa...

Gå eller åka någonstans som kan leda till samtal vid besöket? Till museet, bibliotek eller något typ sådant. Eller är det helt fel spår?

Bert Bodin sa...

Tack. Jag hade planen att prata om regeringsproblemet. Vi får se hur det funkar.

Bert Bodin sa...

Vi träffas alltid på Kulturens hus. Där botaniserar vi tillsammans i hyllorna.
Länsmuséet har vi däremot inte besökt.

Turtlan sa...

Vad är han nyfiken på om svenska samhället? Går det att ordna något studiebesök? En skola? Ngt företag? Hur sjukvård och tandvård fungerar? Någon bekant till dig som jobbar någonstans ni kan besöka?

Ja nu haglade visst idéerna....

Bert Bodin sa...

Han har varit i Sverige i fyra år, så mycket har han hunnit uppleva. Utom att prata svenska.

Cecilia N sa...

Inga idéer just nu, men såg en notis på SVT.se som nog fick dig nöjd, om än ärendet är tragiskt. Den i lavin omkomna svenskan var från: Götaland!

Istället för att informera om här kan du ju be om berättelser från där.

Bert Bodin sa...

Sorglig olycka.

Jag litar åt att han imorgon ska få berätta om sitt land. Egentligen vet jag inte om han har flytt därifrån. Hans livsstil är i alla fall västerländsk.

Snigel sa...

Prata mat! Du har ju alltid så läckra rätter att bjuda på som du kan berätta om, fråga vad han gillar, vilken mat han saknar mest hemifrån, m m.
Eller kolla om han har några frågor angående det svenska sättet att leva. En bekant till mig (från Syrien) hade många frågor om det svenska skicket att "bara" bo ihop och skaffa barn, utan att vara gifta.

Bert Bodin sa...

Tack, snigel. Vi har haft ämnet uppe. Men det hindrar inte att vi fortsätter där. Kanske skulle jag bjuda på en semla. 😊

Elisabet. sa...

Gå igenom en kokbok!

Monet sa...

Det är alltid bra att få berätta om sig själv. Tycker du är inne på rätt spår där. Be honom berätta om sitt land - både hur det var förr när det var Persien med en shah, hur det sen blev, varför han valde att lämna men framförallt vad han vill med sitt nya svenska liv. Drömmar, framtidsmål, längtan tillbaka kanske. På det personliga planet, kika på Stjärnorna på Slottet så ser du hur man frågar om allt från barndom, uppväxt, familj och vuxenliv.

Rexxie sa...

...och där är ju du! Satt faktiskt igår och funderade på vart du tagit vägen!!

Bert Bodin sa...

Hm!

Bert Bodin sa...

Tack Monet. En hel del av det där har vi klarat av. Men där finns nog mer att hämta.