fredag, januari 25, 2019

Nyttigt

Det här behövs. Greta Thunberg håller tal på Världsekonomiskt forum i Davos.


Dagens nyheter 25 jan 2019
 
*****

13 kommentarer:

Babsan sa...

Fylls av obehag då flickan exploateras så av sina föräldrar.......hon har fler diagnoser.Är rädd at det slutar med en smäll.Men så tycker jag

Bert Bodin sa...

Har tänkt lite samma, men är föräldrarna så involverade?

Babsan sa...

Jo det tror jag.Greta styr nog också hela familjen....för att få lugn och ro är detta ett sätt .Min teori

Bert Bodin sa...

Hm!?

Babsan sa...

Att de hjälper henne med det hon snöat in på ....Men vilken tonåring klarar av näthat etc..Ytterst obehagligt tycker jag.

Knapsu sa...

"Det skrivs mycket om min dotter Greta. Och i Sverige skiljer sig det som skrivs mycket från i övriga världen. Så jag tänkte klargöra några saker.

Greta fick iden till skolstrejken från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland. Han kontaktade Greta och några andra unga efter att hon kom tvåa i Svenska Dagbladets skrivtävling för klimatet i maj 2018. Han hade fått tanken på en skolstrejk från skolskjutningarna i Florida där barnen vägrade gå till skolan på grund av det som hänt.
Men ingen var intresserad av att göra det så då bestämde Greta sig för att göra det själv. Vi som föräldrar avrådde henne och sa att vi inte kunde stödja henne eftersom vi måste se till att hon går i skolan.
Hon har ingen och har aldrig haft någon som ”står bakom” henne. All planering gjorde hon helt själv.
[...]
Vår familj har tillsammans skrivit en bok om klimatet som handlar om Greta och hennes syster Beata och hur dom har väckt vårt engagemang i bl.a klimatfrågan. När den gavs ut så berättade vi tydligt att all eventuell vinst kommer gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov. Där kan man läsa bl.a om hur Gretas klimatintresse började och hur det kom att förändra livet för hela vår familj. Den finns i pocket till så nära självkostnadspris som det är möjligt."

/Malena Ernman

Bert Bodin sa...

Tack för den kommentaren, Knapsu.

Bert Bodin sa...

Se kommentaren från Knapsu, ovan.

Allmycke sa...

Jag har svårt att tro att Greta "styrs" av profithungriga föräldrar. Hon verkar vara en alldeles synnerligen begåvad tjej som har dragit sina egna slutsatser och agerar utifrån det. Sedan hoppas jag att hennes engagemang inte ska resultera i att hon bränner ut sig.
Jag har egen erfarenhet av en ungdom med diagnosen Aspergers och jag vet att hen inte går att styra över. Hen har en övertygelse och vare sig vilda hästar eller hens föräldrar kan påverka hen. Hen är påläst och kan argumentera för sin sak - vi andra får bara vika ner oss och hålla med hen...

Babsan sa...

Jag är orolig att Greta inte fixar allt det massmediala

Bert Bodin sa...

Oavsett diagnos ... Budskapet är viktigt. Vi får vika ner oss, som du skriver. Så gott det går. Och lite till.

Bert Bodin sa...

Tror du inte stt hon får stöd?

Babsan sa...

Det får hon säkert men det är ju tufft