torsdag, november 07, 2019

Hörrni skåningar

Härom veckan klagades det högljutt från näringslivet i Skåne.
Elbrist, elbrist, elbrist!
- Vi kan inte etablera nya företag, eller expandera befintliga, sas det.

Nu visar det sig att elbristen är en chimär. Det finns gott om el i landet. Vi exporterar till och med en hel del. Men till Skåne finns inte tillräckligt med ledningar för att "exportera" till just det länet.

Sedan kan man ju undra; kan inte den landsdelen ta lite egna initiativ? Känt för sina stormar från än det ena, än det andra hållet.

Kolla in den här kartan. Inte är det särskilt smickrande när man ser hur det ser ut med befintliga och planerade anläggningar i landet. Ja förutom i mina hemtrakter, då. Dessutom är vi överlägsna vad gäller vattenkraft. (Tyvärr får vi ytterst usel betalning för det.)

Men sämst är Skåne och Gotland.

Gaska upp er. Fixa lite vindkraftparker, så kan ni expandera bäst ni vill sedan.

Skämmigt, Skåne! (Bild från Dagens nyheter.)
*****

4 kommentarer:

Benved sa...

hej,
det är helt säkert fel på Skåne...men jag tycker att denna tabell som även tar med befintliga vindkraftverk ger en bättre bild av landets energiproduktion vad det gäller vindbaserad el. Sen bör så klart tempot på utbyggnaden öka. Vi kan ju göra ett byte vi får vatten på Öland och ni får mjölk och ost! Som kanske, är en liten men och klen tröst för vattenkraften så klart.
http://www.regionfakta.com/jamtlands-lan/energi/vindkraft/
Eva

Bert Bodin sa...

@Eva (Benved)
Tack för bra information. Det jag egentligen vill få fram är att el kanske i större utsträckning skulle produceras där den förbrukas. Min tabell visar en enorm satsning de närmaste åren vad gäller Norrbotten. Europas största vindkraftspark är under produktion. Samtidigt är elnätet lite för klent för att distribuera kraften söderut.

Kul att se att Jämtland och Norrbotten under 2018 hade så lika värden.

Anonym sa...

Skåning som jag är så håller jag med dig.
Skippa vansinnet med höghastighetståg som kommer att skapa en mur genom landskapet och kosta mer än vad vi har och istället öka på med vindkraft.
Så ja Bert....du har alldeles rätt

Christel i Skåne

Bert Bodin sa...

@Christel
Tack för support.
Ja, varför i hertans namn ska vi ha så bråttom? Dagens tåg mellan t.ex. Stockholm och Göteborg behöver 3,5 timmar. Det kanske är dags att vi nöjer oss med det. Coola ner oss lite o h acceptera en lägre nivå på livstempot.