måndag, mars 30, 2020

Fula trynen

Nu fick de en chans. Nu passar de på. Jag tänker på de antidemokratiska krafterna från ultrahögern. Ungerns premiärminister Orbán ställer befintliga lagar på ände och bestämmer att han i fortsättningen ska kunna regera med dekret. Det betyder att han bestämmer. Under förespegling att det är den situation vi nu alla lever i med Coronasmitta som gör detta nödvändigt. Och för säkerhets skull har han inte satt något bortre datum för när "undantagstillståndet" ska sluta gälla. Tro mig; det kommer förmodligen aldrig att ske.

Det här innebär stränga restriktioner för vad media får skriva. Och blir man misshaglig i galten Orbáns ögon, så väntar stränga straff. Fängelse i fem år. Lagen spikas om någon dag, så några journalister har vågat opponera sig, innan bestämmelsen träder i kraft. Ren diktatur förväntas.

Han skyller på Coronaviruset även om Ungern inte drabbats speciellt hårt. Men han tar chansen.

Även Rumäniens regering har börjat rota i dyn för att leta reda på någon möjlighet att införa liknande bestämmelser. Hur långt det har gått där, vet jag inte. Men det jag hört förskräcker.

EU protesterar. Men vad hjälper det. Det enda rätta vore att slopa allt ekonomiskt stöd till medlemsländer som går mot demokratiska principer.

Snart dyker även Polens ledare upp ur stians gyttja. Det är min prognos.

-----

Tur att man kan dra ut på isarna kring stan. Njuta kallväder och sol i mängder. Det känns friskt, efter de stinkande nyheterna.

Klaris börjar dyka upp lite här och där efter den senaste tidens många plusgrader.

Vi går mot Bergnäset och den så kallade Guldkusten med sina mångmiljonvillor.

 - Gå inte så fort, Benke. Kolla skylten!
Det tar nog ett tag innan det blir sjösättning.

























*****

Sveriges radio om Ungern. Och om Rumänien.

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Usch äckelgubbe där nere i ungerska landet! Fy vad illa jag tycker och fy vad det skrämmer mig vad som händer! Fy fy fy!

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Ja, som du förstår så håller jag med dig.