måndag, mars 16, 2020

Utlandsresa?

Tillvaron känns lite konstig. Lite ovan. Vi är ju inte särskilt vana vid kristider. Visst minns jag drivmedelskrisen 1973, när jag fick ransoneringskort för att tanka bilen. Men den innebar inte särskilt mycket för mig, som bara använde bilen för att åka ut till Måttsundsanläggningen för att jobba som liftskötare då och då. I övrigt jobbade jag ju i stan.

Finanskrisen för 12-13 år sedan vet jag heller inte om jag blev särskilt drabbad av. Nej - det har varit rätt krisfritt vad mig anbelangar.

Men nu ... nu vet man inte riktigt vart saker och ting barkar hän i tillvaron. Ständiga lägesrapporter, ständiga förhållningsregler, stängda gränser på sina håll. Och Sveriges regering vill inte att vi reser utomlands, oavsett destination. Flyg ställs in.

Hur ska vi i gänget då göra, som nästa vecka har en stuga bokad i vintersportorten Levi i norra Finland. Inte hade vi tänkt flyga. Bara ta bilen och susa dit. Som vi brukar göra. Varje år sedan rätt länge. Norra Finland känns ju som inlandet, för oss som bor här.

Finland har i detta läge inte stängt några gränser. Men vad vet man. Det är ju några dagar kvar tills vi ska åka. Och vem vet - kanske Sverige stänger gränsen, när vi är där, och hindrar oss från att komma hem igen? Har UD avrått från utlandsresor, så gäller kanske inga försäkringar heller, om man nu skulle råka ut för något.

Det känns osäkert. Jag har förberett kompisarna på att det förmodligen inte blir något av och att de satsade slantarna kan vara förlorade. Inga härliga utedagar i pisterna. Inga goda måltider i den mysiga stugan. Inget svammel och prat om livet, över ett glas vin.

Det blir som min gamle kollega och skolkamrat från småskolan sa, när jag tog en fika med honom på kontoret - jo, han jobbar ett tag till, trots sina 70 år på min gamla arbetsplats.
 - Jag har ställt undan carvingskidorna för i år. Det blir inget!

Den här vintern blir, som jag sagt tidigare, en riktig SKITVINTER!!!

*****

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, så många som upplever samma sak. En mig närstående och dennes kompisar, hade bokat lägenhet i Marbella, men av detta blir det intet. Nu är det ju en bagatell i det stora hela, men ändå, så många drömmar som går om intet den här våren. För många.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Tänker också på hur det känns för mina gamla arbetskamrater, som får mindre och mindre att göra. Framförallt för att alla företagskunder nu verkar dra in på resandet både in- och utrikes. Det var där vi hade våra största affärer, och nyligen har det anställts tre nya medarbetare, för att så många nya kunder vill handla.

Vi får se vad som händer nu.

Elisabet. sa...

Bert: ja, jag tycker så synd om alla som nu ska vara oroliga för sina inkomster/jobb! Inte nog med att man kan bli sjuk, så ska ens framtida ekonomi belasta dem också. Och jag kan säga att ååå, så tacksam jag är att min svärson som arbetar på bank - för något år sedan - föreslog att jag skulle låsa mina tjänstepensionsfonder. Nu tappar dom iaf inte i värde.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Och jag har justerat mitt investeringssparkonto (ISK), efter att ha fått en nergång med 140000 kronor! Synd bara att jag inte gjorde det när den stod på topp. Men det reder sig säkert. Nå'n gång. ;-)

Knapsu sa...

Från YLE:
"Regeringen förbereder stängning av gränserna. Passagerar- och persontrafiken till Finland avbryts så snabbt som möjligt, med undantag för finska medborgare och personer som bor här som återvänder till landet.

Finska medborgare och personer som bor i Finland ska inte resa utomlands och personer som vistas utomlands rekommenderas återvända omedelbart.

Över nord- och västgränsen tillåts nödvändig pendling och annat nödvändigt uträttande av ärenden. Gods- och frakttrafiken fortsätter normalt.

Finländare som återvänder från utlandet är i karantän i två veckor.

Personer som återvänder från utlandet ska komma överens om när de återvänder till jobbet och om en två veckors frånvaro tillsammans med sin arbetsgivare"

Bert Bodin sa...

@Knapsu

Tack för den infon. Inte helt oväntad. Nu ska vi se om någon återbetalning kan förväntas. Tror inte det, men ska försöka.

Turtlan sa...

Här har inga pengar låsts. Kan man det tänker jag. För väl hoppas eftersom minst 10 år kvar till pensionen att det återhämtar sig något.
På en vecka eller två så Wroom förändring.

Synd om de resa men så är det. Finns ingen mer närbelägen backe åka till som lite ersättning. En helg heller så?

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Jo, visst finns det. Men nu vill ju Folkhälsomyndigheten "isolera alla äldre än 70", så nu minskar chansen. Förmodligen står det väl en vakt utanför dörren imorgon. 😂