lördag, april 17, 2021

Allvarligt oroad

Jag har under mina snart 20 år, här på Rånlandet, aldrig upplevt maken till ödsliga fågelmatningar. Idag har jag sett summa summarum en grönfink, en koltrast och en blåmes. Det var allt på två timmar!

Jag är med i ett par fågelgrupper på Facebook och där finns liknande noteringar. Det hänvisas ibland till fågelinfluensa, men den har jag hört grasserar i tamfågelsammanhang och mest i södra delarna av landet.

Har du något att berätta?

Har pippifåglarna "lockdown" tro?

*****

4 kommentarer:

Monica sa...

Du får kontakta Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och ornitolog och expert på fågelinfluensa. Hörde honom 2018 och det som vi lever med nu sa han då och nu ser han mycket allvarligt på tiden, människan, djur, miljö, natur, vad som är oundvikligt om ingen begriper. Han säger att det vi har nu är rena barnleken mot det som komma skall så jo, jag vågar tänka och höra fortsättningen men tänkte också att bäst att ta vara på tid som är och diskutera annat än vaccinationsköer och höra allt om vad människan tror hon kan strunta i bara hon fått en eller två sprutor.

Där är svårt att nå fram men vi har ju otroligt svamlande informatörer så inte lätt för folk som saknar egen kunskap att veta vad de ska rätta sig efter.

Och du får följa utvecklingen, det är så olika hur det ser ut i landet. I Södermanland på våra besök kryllar det av småfåglar och vi känner syret, en så otrolig skillnad mot där vi bor och på "vårt land" norr om Uppsala ser vi knappt en fågel. Där är mer trafik m m.

Men du kan glädja dig åt fint ugglebesök, kollat lite och det finns inte lika fint foto som ditt i helfigur på nätet men finns några fantastiska där den flyger fram.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jag fortsätter att hålla koll på fågelinfluensan via ornitologsammanlutningar och
/-press.

Så får man hoppas på det bästa.

Elisabet. sa...

Ungefär likadant här. Nästan inga andra fåglar än piflfinkar och någon enstaka blåmes och talgoxe. Färre starar. Färre sädesärlor, i alla fall här hos oss.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ja, det är så trist. Vi brukar ha massor med grå- och grönsiska, snösparv, gulsparv, en och annan järnsparv med flera. Förutom de vanliga talgoxarna, blåmesarna, svartmesarna och talltitorna. De två sistnämnda syns inte alls i dessa dagar.

Något märkligt är på gång.