tisdag, april 27, 2021

Frälsning

Men oj, så bra det skulle bli. Storartat resultat.

Avregleringen av den årliga bilbesiktningen skedde 2010. Det skulle bli fler ställen att kunna kolla sin bil på. Det tyckte den borgerliga regeringen. Ja, man var ju redan igång - vi tog ju apoteken också; det gick ju så bra förra året (2009).

Så blev det, och vi fick 4 ställen att välja på för att få bilen kollad. Och fem-sex apotek bara i stans centrum. Och tänk vad friska vi har blivit.

Meningen var att i den heliga privatiseringshungern skulle konkurrens göra att det blir billigare för kunden. Blev det så?

Idag rapporteras att bilbesiktning blivit över 50% dyrare sedan avregleringen. Detta när allmänna konsumentpriser stigit 10% under samma tid.

Härom året räknades det ut att mediciner blivit upp till 90% dyrare i och med de många apotekens intåg på marknaden. Dessutom har det aldrig rapporterats om medicinbrist i samma utsträckning som de senaste tio åren.

Dagens medicinbrist och bantade beredskapslager beror på avregleringen av apoteksmonopolet 2009.

Marknaden skulle då ta över ansvaret. Men det hände aldrig.

Den ansvarige ministern, Göran Hägglund (KD) är självkritisk.

– Sett i backspegeln borde vi byggt upp ett ansvar för att den funktionen skulle upprätthållas, säger han.

(Klipp från DN apr 2020)

De som förlorade är vi.

De som vann sitter på Caymanöarna, eller något annat skatteparadis.

Sååååå bra! Heja borgarna! 

*****

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Nej, allt blev verkligen inte bra.
Men postombud på flera ställen, det tycker jag om - även om jag faktiskt älskade själva Posten - stamkund som jag var (ideliga brev till mamma och min syster och klädpaket som skulle skickas och mängder med tulldeklarationer .. , men alltid så rar och serviceminded personal i såväl Malå och Ystad). Om jag tänker efter tycker jag nog att det är bekvämt att kunna slinka in på Apoteket också, ja, när jag ändå handlar -, men det finns ju nackdelar med allt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Men hur klarade du apoteksärenden före 2009? Rätt bra, tror jag. Och då var medicinerna billigare, dessutom.
Hm ..?

Elisabet. sa...

Jo, jag klarade det förstås, hemma fanns ju bara ett apotek och i Ystad minns jag inte. Men jag tycker fortfarande att det är praktiskt med såväl post som apotek på fler än ett ställe :) För att inte tala om hur praktiskt det är att kunna beställa medicin på nätet och ha det i postlådan nästkommande dag!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Men det är ju en logisk kullerbytta. Dels fler apotek, dels nätditon. Plus att livsmedelsaffärerna har ett sortiment.
Hur friska kan vi bli?

Bert Bodin sa...

Fattigare.

Thalassa sa...

Håller med! Det mesta gick helt åt skogen - inte minst prissättningen. Jag tror t ex att jag aldrig tidigare råkat ut för att en relativt vanlig medicin inte funnits inne på apoteket utan fått beställas. Det händer nu.
Jag skriver ”det mesta” eftersom jag, liksom Elisabet, ser EN fördel: postombuden. Att hinna in på Posten hemma före stängningsdags när vi jobbade heltid i city var nästan omöjligt. Återstod lördagar - och frustrerande köer.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Ja - ni valde ju fel stad i fel landsända.

(Hihi!)

Jag minns de två år som jag veckopendlade till Stockholm. Jobbade i kanten av innerstan och det var ett rännande utan like för att hinna med vardagsärenden efter arbetstid. Och ville man göra ärende på lunch, så fick man skippa maten.
😜