tisdag, april 13, 2021

Obäddat

Jag såg säsongens första Vem bor här i SVT igårkväll. Lite intresserad av heminredning är jag från och till. Det där programmet är intressant på en del sätt. Framförallt fascineras jag över hur folk kan gå in 347 procent för sitt hem. Minst!

Det är genomtänkt till minsta detalj. Och det är för det mesta prylar, prylar och prylar. Min fundering stannar ofta vid "vem städar"?

Men en annan sak som jag reagerade över igår var sovrummen. Stora "herrskapssängar" (Fast man måste väl säga "fruskapssängar" nuförtiden, eller kanske "henskapssängar" så att man inte får me too på halsen.), ibland med sänghimmel till och med. Men vad jag mest reagerar över är, att sängarna ska se mer eller mindre obäddade ut. Eller i alla fall nästan färdigbäddade. Det är minst sagt rufsigt i en del av dem. 
Vad är det för trend?

En annan som gjort lumpen, är ju van vid att sängen ska bäddas stramt. Så stramt att en enkrona (om ni nu vet vad det är) ska studsa på sängen om man släpper den från en halvmeters höjd. Skulle man göra det i de sängar som visades i programmet, skulle enkronan vara borta för evigt bland bolstren. 

Såhär såg det ut, nästan i varje sovrum.

Sån´t kan man fundera över en tisdagsförmiddag.

En annan sak som man också kan grubbla på är varför den nya innesporten padel ska uttalas på samma sätt som kanotverktyget paddel?

Eller varför alla radiopratare uttalar ljudteknikern Sebastian Ahokas efternamn Ahókas (gärna med ett jäääättelångt å-ljud) när han heter Áhokas, ett inte alltför ovanligt finskt efternamn.

*****

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ungefär som min chef på B&W i Sthlm. Hon hette Aho i efternamn (Sirkka i förnamn) och många sa Aaaaaaho (ungefär som i apa), i stället för finskt A.
Obäddade sängar såg jag inte igårkväll - vi valde Vetenskapens värld och det här med att man inte bäddar sina sängar, det kanske är en ny trend?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

I och för sig ska man ju låta sängarna ligga öppna ett tag innan man bäddar, för att kvalster och fukt ska vädras.

Men jag skulle bli störd om våra sängar var obäddade hela dagarna, eftersom vi har fri sikt från både köket och hallen in till sovrummet.

Babsan sa...

Obäddade sängar ogillar jag.Bäddar under fm vädrar ofta sängkläderna.Vi har sovrummet brevid hallen som man kommer in i .Dörren står öppen för det blir för varmt i rummet annars.Det skulle se ut om gäster kom och det var obäddat 🙊Inte ens nu under Pandemin fuskar jag

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Då har du det som vi, verkar det som.

Anonym sa...

Vi har sovrummet på övervåningen så det kan bli ganska sent på dagen innan det blir bäddat. Överkast har vi numer bara i stugan och det lägger jag på som dammskydd när vi stänger på hösten. Däremot bäddas det där på förmiddagen, även om dörren alltid är stängd för att hålla det svalt. Kylrummet säger min man. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Du har precis rätt inställning till denna praxis. Gratulerar!

V sa...

Jag förundras också över hur mycket pengar folk lägger på att inreda sina hem? Och i vissa hem i tv-serien du refererar till känns det ju som om jag tittar in i en möbelkatalog, allt är så uttänkt och tillrättalagt att jag får rysningar. Inte den goda sorten dock..

Bert Bodin sa...

@ V

Det handlar ju förstås om konsumtion. Inte alltid av hälsosam art.

V sa...

Nej, verkligen inte av hälsosam art. Senaste avsnittet jag såg hade husägaren byggt ett nytt jättehus och berättade glatt att de gjort sig av med alla möbler för att köpa allt nytt till huset.

Bert Bodin sa...

@ V

Just det exemplet var ju otroligt. Man får hoppas att mycket gick till återvinning.