fredag, september 16, 2022

Borde inte ...

.. världens första inomhusköpcenter vara K-märkt. Ett väldigt spännande hus. Ritat av den kände Ralph Erskine och invigt 1955. Jag var med på invigningen. Fick boken TimpoTempo när jag besökte dåvarande Tempo-affären. 

Men det var spännande på många andra sätt. Ingenting var direkt "fykantigt" på insidan. Våningsplanen var lite si och så. En ljusgård, ett atrium låg centralt i byggnaden. Det fanns spännande gångar och många butiker. Ett litet torg med WeGe:s konditori i två plan fanns också, där även Eskils herrmode låg vägg i vägg med California barn.  I det andra hörnet på torget låg SJ Resebyrå. I huset fanns även restaurang Toppens grill, Café Intim och Café Moderne, Haapalainens foto, och minst tio ytterligare butiker. Snart kom också en mycket spektakulär biograf i huset. Eller under huset, kanske man ska säga. Den såg ut som en grotta, lite äggformad. Där röstade jag ett par gånger i radioprogrammet Tio i topp med Lill Lindfors som programledare en av gångerna och Pekka Langer den andra. Men mest var jag där på bio.

Jag minns när Hitchcock:s Psycho skulle visas. Den fick man ju inte se på grund av att den var barnförbjuden. Men spännande var det att gå förbi där och höra en allvarlig speakerröst utanför biljettkassan som varnade för hur hemsk filmen var och att man verkligen skulle tänka efter innan man köpte biljett.

Nu har ju tyvärr pandemin och den förbaskade e-handeln*) ställt till det, så att butiker har stängt, eller flyttat till andra gallerior. Under årens lopp har insidan bytt skepnad på flera sätt och oftast till det sämre. Nu är det ett våningsplan som mer eller mindre helt byggts om till kontor. Det gamla Tempo inrymmer nu H&M .

 För att inte tala om hur man nu rivit ner fasaden, som också var speciell med sin räfflade struktur.

Vad månde bliva?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Här kan du läsa mer om Shopping (som blev det officiella namnet på bygget.).
*****
 
*) Hörde glädjande nyheter häromdagen, där det rapporterades om sjunkande popularitet för e-handeln. Bra!

12 kommentarer:

Babsan sa...

Det var spännande att åka på klassresa och få gå runt i Shoppingcentret.

Annika B sa...

Har faktiskt aldrig handlat online. Varför skicka efter paket när man kan gå in i en affär (om man nu kan det)? Klimatsnällt, och roligare!

Elisabet. sa...

Har handlat massor online. Praktiskt när man bor utanför stan och inte trivs att trängas med horder av köpsugna människor. Det var helt annorlunda när jag bodde centralt i Ystad. Någon minuts promenad till gågatan och alla butikerna! Då köpte jag det mesta i centrum.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Det var spännande med den oförutsägbara "inredningen".

Bert Bodin sa...

@Annika B

Jag tycker detsamma. Vill gärna se varorna jag köper.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det beror förstås på vad det gäller. Beställer man medicin så är det kanske praktiskt. Men ska du ha en klänning för segelsällskapets höstbal ....🙃😏

Gunnel sa...

Synd att Shopping har förlorat så många affärer, man har sällan anledning att gå in där numera.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Finns ju snart inget att gå dit för. När Akademibokhandeln flyttade, blev det så att säga slut. Men jag, som inte är snabbmatsmänniska har faktiskt provat Bastard Burgers som finns där. Och det var gott.

Annika B sa...

Bara att gå in i en bokhandel gör mig glad till mods. Att vara omgiven av böcker! Och folk som traskar omkring och kollar och vill ha dem! Mys.

Bert Bodin sa...

@Annika B

Jag gillar också det
Idag köpte jag 2 böcker.

V sa...

Sen bokhandeln flyttade så har jag nog inte varit in på Shopping. Försöker handla mina böcker i den fysiska butiken så den blir kvar. Men måste säga att det är praktiskt att kunna e-handla hem ex. medicin och böcker om man ligger hemma och är sjuk. Det har jag gjort nu.

Bert Bodin sa...

@V

När det gäller e-handel vänder jag mig främst emot t.ex. klädinköp, där plagg skickas hit och dit. Returer kostar.

Bra att du handlar böcker i butik.