söndag, september 25, 2022

Heja Finland!

Jag gick vidare och forskade i det där med tågresor, som jag skrev om i förra inlägget. Jag har nämligen hört att i Finland funkar tågen i stort sett klanderfritt. Året om, dessutom. Och eftersom jag är påhittig, så tänkte jag att jag skulle boka en resa.

Vr.fi heter sajten. Kan enkelt användas från mobilen.

Alltså bokade jag en resa från Rovaniemi till Helsingfors den 13 oktober. Nattåg. Tvåbädds sovkupé på nedre våningen (Jo, man har tvåvåningståg i Finland.), där jag också inkluderade frukost. Det fanns ett flertal olika frukostalternativ. Jag valde på skoj en skandinavisk och en glutenfri. Det fanns även t.ex. fransk frukost att välja. Frukost levereras till kupén på morgonen. 

Sträckan Rovaniemi - Helsingfors är ungefär av samma längd som Luleå - Stockholm, 7 mil kortare bara.

Jodå - det fanns plats. 

Och det kostade .... Håll i dig nu....140 EUR. För två personer. 
 
 Cirka 1400 kronor alltså. Det är annat än de 6000 som jag fick fram för en resa Luleå - Stockholm i somras.

*****

10 kommentarer:

Monet sa...

Skulle aldrig ens komma på tanken att åka tåg till priser som de här. Vi har i alla år antingen kört bil eller husbil med egen övernattning (medan drivmedelskostnaderna lågt på vettiga nivåer ska sägas). I Sverige där vi sedan barnsben är vana vid att ta Sthlm-Skåne - 65 mil - på en dag. Och senare har kört tor Frankrike-Sverige med dagsetapper på ca 100 mil utan problem. Och utan husbil övernattat på mysiga små hotell till mycket låga kostnader, links und rechts der Autobahn.

Vi har kört utan skam liksom vi flugit lågprisflyg ner till vårt Provence där det har passat. Tåg är uteslutet i vår bok - det kunde man åka när jag var barn eller i tonåren hade direkttåg Köpenhamn-Paris till nästan inga kostnader alls.

Men jag beklagar att det verkar vara så besvärligt för er däruppe i norr, det är ju verkligen ytterst ojämlikt!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Visst. Jag har en gång åkt tåg Luleå - Luzern i Schweiz t o r. Det var så länge sedan att jag inte har en aaaaning om vad det kostade. Men det var trevligt. Resan blir en avkopplande och lång paus. Jag skulle på ett bröllop och åkte med goda vänner, men de steg ju inte på förrän i Norrköping, förstås. Jag åkte längst.

Elisabet. sa...

Det blir kanske till att ta tåget via Finland och så någon billig färjetur över vattnet ,-)

Elisabet. sa...

Bert: skiljer priset på pensionär och vuxen?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jag lekte med tanken.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det tror jag väl. Lade inte märke till det när jag gjorde bokningen.

ELIZA sa...

Men herregud,vilken skillnad..Trevlig resa!!!!!

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Tack! Men den var fiktiv.

Thalassa sa...

Instämmer i applåder för Finland. Vi gillar att åka tåg och hade ju planer på att ta tåget till Kiruna i somras. Efter ”mardrömsresan” i samband med SAS-strejken 2019 var en förutsättning att få en sovkupé för två pers. DET priset skickade oss snabbt till Arlanda i stället.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Då har vi samma erfarenhet.