Läste ett inlägg i DN idag, som jag helt och hållet sympatiserar med. Det handlar om dagens unga och deras inställning till att skriva för hand. I denna digitaliserade värld har ju alla elever sin egen dator. Det är bra, men bara som hjälpmedel.
Det är väl konstaterat att man lär sig mer genom att skriva själv, för hand. På datorn är det för enkelt att virra iväg på andra vägar.
Här kan du (kanske) läsa inlägget .
*****
Jag är glad att det är du och inte jag som för fram exemplet (med länk från det franska systemet). Jag har svårt numera beskriva mitt gamla hemlands fördelar utan att det uppstår kritik mot det. Men här är ett mycket bra exempel som jag har direkt jämförelsematerial kring.
SvaraRaderaMina två franska barnbarnspojkar, i samma ålder som pojken i exemplet men utan dyslexi och i övrigt klart begåvade, skriver på det här sättet och förstås bättre eftersom de är tränade i detta från början. I Frankrike lägger man mycket stor vikt vid ”ortographe” dvs rättstavning och detta tränas genom ”dictée”, diktamen från katedern. Och hemma om det behövs. Grammatiken är också extremt viktig.
Så var det under min skolgång för länge sen och därför sitter korrekt stavning i ryggmärgen på de flesta i vår generation. Som dessutom skriver skrivstil och inte några textvarianter som senare generationer gör. Så jo, i det här fallet var det definitivt bättre förr!
@Monet
SvaraRaderaJa, jag föredrar att vara omodern, i det här fallet.
Tycker inte att varken du eller jag har omoderna åsikter i den här frågan. De är tvärtom helt i linje med vad modern forskning säger. Att göra något så enkelt som att skriva för hand påverkar hjärnan på bättre sätt än tangentskrivning när det gäller inlärning. Läste just idagensSvD om en japansk hushållsbudget med enkla och fundamentala grundelement. Att just användas med penna, inte i någon app för att det ska uppfattas och förstås bättre!
SvaraRadera@Monet
RaderaLiknande slutsatser gäller tydligen också för fysisk läsning i bok, som lär få saker att lagras bättre än att lyssna. Tänk ljudbok.
Jag arbetar som medicinsk researcher för Stiftelsen Alzheimer Life sedan några år som jag kanske nämnt. Bland alla de forskningsresultat kring olika kognitiva sjukdomar som vi presenterar där framgår just detta. Vill man hålla sitt minne och intellekt intakt så länge det går ska man bland annat LÄSA, inte LYSSNA till romaner (inte tidningar och facklitteratur etc) utan litteratur med olika persongallerier och intriger. Ju mer avancerat desto bättre - att hålla reda på både olika individer och deras olika händelser och öden och just att läsa om dem ger en mycket bra intellektuell stimulans. Så fortsätt med dina romaner, (och enligt samme forskare är kosten en viktig faktor plus en lagom promenad och ett glas rödvin med måtta då och då också OK:-). Du är på rätt spår om du inte är för genetiskt belastad!
SvaraRadera@Monet
RaderaLåter bra! Och låter som en bra beskrivning på mig. 👍😊
Att läsa böcker har ju visat sig ge ett ökat ordförråd och bättre ordförståelse så det är viktigt att vi läser för barnen redan när de är små. Då är chansen större att de fortsätter att läsa resten av livet. Sen kan vi ju inte komma ifrån att en del boktjänster går ju ut på att läsa en bok digitalt på en skärm. Men där får vi kanske se det som om vi ”tar det onda med det goda”.
SvaraRadera@V
SvaraRaderaHelt rätt!
V,har helt rätt!!Herregud,bodde ju på "bibblan",när jag lärt mej läsa...En hel kasse,var 14:e dag...Skulle sååå önska att alla barn,får upplevelsen av att LÄSA!!Glömmer aldrig,när jag läste en "modern"bok, som barn, och och jeansen,nämndes...Historia typ,30tal...Näää,tänkte jag,inte fanns jeans redan då...Iväg till bibblan,hoppsan! Jeansen "uppfanns" 1872,som byxa...Tyget fanns redan...Och som vuxen,hur många ggr har jag inte sökt källor...Träffade en sommarvikarie på en affär,för X antal år sedan..Hon studerade till lärare,hon tyckte att alla maskiner skulle ut från skolsalarna...Miniräknare och datorer...Först ska ungarna lära sej att skriva och räkna på PAPPER...Idag sitter dom och tror att vad som kommer upp på skärmen är rätt...Läs en tidning,korrektur läst?? Behöver ju bara lyssna på radion,så hör man hur fel det blir ibland...
SvaraRadera@ ELIZA
RaderaTack för ditt exempel, som gör mig alltmer övertygad.