söndag, januari 29, 2023

Tips

Såg den prisbelönta dokumentären Historjá - Stygn för Sápmi på SVTplay ikväll. 

En mycket vacker och mycket tänkvärd film, där Britta Marakatt-Labba leder oss genom året i Sápmi. Filmen fick en guldbagge för bästa dokumentär i förra veckan.

Se den här!

*****

2 kommentarer:

thord wiman sa...

Jo. En verkligt fin sak denna dokumentär Historjá - Stygn för Sápmi.

Imponerande samekvinna denna Britta Marakatt-Labba och fascinerande broderiarbete på bonad när de svarta kråkorna kommer inflygande i långa olycksbådande rader och stygnvis transformeras till hårdföra poliser mot Alta för att lyfta bort protesterande fastkedjade samer, i en förtvivlad men ändå hopplös kamp mot Norska statens utbyggnadsplaner av älven.

Kampen om Altaälven utvecklades till ett trauma för många, såret i själen vidöppet ännu idag. Minns de förskräckligt laddade TV-bilderna från början av 80-talet när 600 poliser "tog itu" med "aktivisterna". Det fanns även ett militärt förband i bakgrunden med skarpladdade vapen klara att användas - vid behov. Det var hemska dygn för många.

Fin dokumentär som sagt med ett mycket naturskönt, stilfullt, långsamhetens foto.

Verkligt obehagligt (moment 22) dilemma samerna och allt som varit och är samiskt hamnat i med en planet i snabb klimatförändring. Lös den knuten den som kan.

Bert Bodin sa...

@Thord Wiman

Visst minns man Altahändelserna.

Samerna har alltid knutar att lösa. Jag tycker staten borde stötta dem i sin näring. Tänk så fin 'ekologisk' köttproduktion de står för.