Vatten i kranen. Det är vi vana vid. Det ska alltid finnas. Det ska alltid vara drickbart och helst gott.
Så har det ju förstås inte alltid varit. Och inte är det självklart överallt på vår jord, heller.
Om Källan förelästes det på Senioruniversitetet i eftermiddag. Det var radio-/tv-prataren, biologen, med mera Thomas Öberg som bjudit in oss på en liten resa bland källor, i Sverige och världen. Berättade om hur betydelsefulla de var förr även i vårt land. Hur det nu finns en Källakademi som jobbar med att försöka hålla källorna 'vid liv'.
Här visades att källorna ofta finns närmare än man tror. Att man kör förbi dem på utflykten med bilen. Eller att man kan göra en utflykt till en kallkälla, bara för att se den, dricka från den, eller hämta en dunk vatten.
För de flesta kallkällorna är fyllda med friskt vatten. De är ofta öppna, dvs utan is, även på vintern. Här i norra Sverige håller de en konstant temperatur om 4 plusgrader, året om. I sydligare nejder kan det gå upp mot 8 grader.
Genom århundraden har de inte bara använts som ett ställe att hämta vatten. Han berättade att samerna kunde ha dem som kylskåp. De konstruerade en vattentät historia som de kunde sänka ner i källan. Folk har också byggt konstruktioner vid källorna som ska underlätta när man vill hämta vatten. Ett trädäck vid källkanten, eller ett rör som vattnet rinner igenom från någon höjd och där man kan placera en hink och få den fylld. Det finns många varianter.
Men hot finns förstås. Människan är ju inte klok i alla sammanhang. Den populära vanan att dika ut myrmarker för att få odlingsbar mark, resulterade ofta i att källor i närheten torkade ut. Därför pågår nu flera projekt runt om på olika håll i Sverige där det gäller att återställa myrmarkerna. Miljövinster uppstår.
Naturligtvis finns också exempel på hur källor vördades på olika sätt. Alltifrån hälsobrunnar, till radioaktiva källor i de europeiska alperna, där man uppmanades att bada. Eller dricka av deras vatten för att bli friska. Effekterna okända.
Thomas berättade också skrönor. Om du rapar mycket har du fått i dig grodrom efter att ha druckit vatten i någon källa. Rommen kläcks i magen och grodorna börjar kväka.
Lovord finns också. Se bara det här exemplet, skrivet av en man från Sunderbyn för hundra år sedan.
Fler exempel: Psalm 246 i svenska psalmboken. Thomas Öberg avslutade den två timmar långa föreläsningen med den. Många i publiken sjöng med.
Intressant om något man kanske inte tänker på till vardags.
*****
Thomas Öberg .., är det han in Naturmorgon?
SvaraRadera@Elisabet
SvaraRaderaHelt riktigt. Det är han som ofta är med där.