måndag, januari 30, 2023

Från Lund till Norrland

En helt vanlig familj
i Götaland (OBS spår av ironi!) får det besvärligt på olika sätt. Två vuxna och en nyss myndig dotter får rannsaka sig själva, var för sig i boken med samma namn. Miljön är Lund. En tråkig händelse (egentligen flera) som dottern råkar ut för, leder till mord. Men vem är mördaren? Boken är indelad i tre avdelningar. Fadern, dottern och modern får varsin del, där de berättar om sina tankar i fallet. En spännande familjeskildring.

Bra bok som jag nu lämnar. För mig okänd författare, tills nu.

---

Från Lund till Luleå med stopp i Svealand (mer ironi) ska jag nu ta mig in Niklas Turner Olovzons Isberg. Återigen en för mig okänd skrivare. Född i Norrbotten, numera boende i en liten by i Dalarna. Men här blir det också en spänningsroman, kallad "Familjesaga" enligt omslaget. 'mörk' till och med.
 
Någon som vågat?

*****

14 kommentarer:

Monica sa...

Aldrig hört talas om dem men fick upp en lång intervju med Niklas T O som bott på Södermalm med familjen. Och där berättar han om lilla sonen som är drivkraften att skriva och den hissolyckan minns många, att det kunde vara så att det var livsfarligt med hiss. Och många har undrat hur det gick. Googlade och bra intervju i Femina.

I Lund tror jag nästan alla jag känner har studerat, även maken, och ständigt talar om så fantastisk stad det är, ja kanske då under studietiden, känner att jag borde åka dit någon gång, andra skånska städer fått besök men inte Lund.

Ha det bra med läsningen.

Bert Bodin sa...

@Monica

Lund gav inget till mig. Tyckte stan var rätt tråkig, faktiskt.

Monica sa...

Något annat fast kan vara skräck av annat slag, väntar med spänning på er elräkning, vänner som var två helger i december i sitt hus i Uppland, visserligen mycket större än vår stuga, de fick en elräkning på 17000! För december! Det måste ju vara något felstyrt och fel att få roffa åt sig så, kan inte vara verkligt på något sätt, helt absurt och hur kan det tillåtas?
Vi har allt avstängt så fick bara på nätet. De hade inte tragglat in någon handel som inte fanns.

Monica sa...

Haha, fattat totalt fel när maken berättat! Tråkig stad säger han, liten, tråkig, händelselös mot aktiva Uppsala där han studerade längre och bodde.

Babsan sa...

Läst båda två och de var bra på olika sätt.Så nu har du ytterligare nåt att se fram emot.Läser nu en bok skriven av en Pitebo Christina Öhman lite speciell men skildringarna är från Piteå,och det tycker jag om

Elisabet. sa...

Min syster med familj bodde i Lund under många år, men flyttade ut på landet. Pv har pluggat i Lund, men tyckte att det var alldeles för studentikost och flyttade till Umeå och läste där i stället.
Själv har jag noll förhållande till Lund, tycker mycket, mycket bättre om Malmö.

Monica sa...

När jag läser Elisabets kommentar måste jag fråga om Malmö också. Ja, först var det Lund efter 4 1/2 års studier i Uppsala där maken jobbat extra på sjukhus jämte studier. Nu behövdes lite mer i väntan på Lärarhögskolan i Malmö så blev Lunds sjukhus i 1 och 1/2 år med möblerat rum att hyra och bra arbetslivspoäng som räknades på den tiden.

Sen Malmö med ett års studier som var slutet på lärarutbildningen förr och dit kom bästa kompisen som också väntat in lärarhögskolan där och de bodde på vinden på gamla Hippodromen som Elimkyrkan hyrde ut, de hade sin verksamhet i gamla teaterlokalerna och bäst av allt kommer nu, den underbaraste cafévåning på denna jord och vacker dessutom. Han blev helt hungrig när han berättar. Och lyrisk. Den var sagolik. Så de trivdes enormt och var ute mycket och helt trygga på den tiden. Malmö har jag besökt också. Men bara kort.

Ursäkta Bert att det blev så orienterat på städerna men kanske lite kul också och tack vare dig fick jag förklaring till den hemska hissolyckan som vi alla hörde om för fyra år sen.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Det är kul när saker och ting försiggår i könda trakter. Åtminstone fiktivt. 😉

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Verkar inte som den stan gör så mycket avtryck.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Nästa elräkning för oss kommer inte förrän i början av mars. Vi får två månaders räkning åt gången. Jag bävar.

Monet sa...

Jag är född i Lund och uppvuxen i grannstaden Eslöv. Lund är för mig, som så många andra en student- och akademikerstad. Skillnaden mot dåtidens Malmö var enorm och ”konkurrensen” mellan städerna är fortfarande subtilt likadan. Lund har en otroligt imponerande och vacker domkyrka, hela stan andas kultur, har en väldigt charmig innerstadsdel med kullersten och grändhus och ett livaktigt, bevarat centrum. Plus ett universitetssjukhus i världsklass (där jag i min senare yrkesroll tillbringat mycket tid på thoraxavdelningen med hjärtklaffsbyten). Ett stadshotell med anor och många trevliga restauranger och ett livligt inslag av alla de cyklande studenterna.

Under våra frankrikeår fick vi svenska grannar där flera av dem lustigt nog var från Lund. Så vi har senare haft anledning att besöka staden och precis som våra vänner tyckt att den har just de fördelar jag beskrivit. De flesta av mina studentkamrater studerade i Lund, mina gymnasielärare, alla mycket lärda, kom därifrån och det är väl ingen slump att att det heter just ”Fråga Lund”. Skulle jag flytta tillbaka till mitt barndoms Skåne (där staden upplysningsvis ligger) skulle det antingen vara dit eller till Helsingborg (eller någon av de mindre orterna på Bjärehalvön - också i Skåne).

ELIZA sa...

Jaja,då behöver jag inte besöka Lund,då...Är nog minst berest,av alla här...När vi var i Göteborg,häromåret,frågade maken om jag kunde tänka mej att bo där...Nääää,det är för långt hemifrån,,svarade jag spontant...Född och uppvuxen i Norrbotten,här vill jag leva och dö...((Blir långrandig nu,men måste förklara varför han frågade...TRAFIKEN!! Höll på att få spader i "Götet"..Hade vi inte haft GPS,så skulle vi väl snurra där fortfarande...Han har inte heller någon tanke på flytt..))

Elisabet. sa...

ELIZA: min sambo skulle möta mig vid tåget i Göteborg för något år sedan; själv hade han varit i Lysekil och det var ju så bekvämt då att hämta upp mig längs vägen. Jag kan säga att jag har ALDRIG någonsin hört honom så frustrerad som när han snurrade runt och inte kom fram till järnvägsstationen! Han lät nästan hysterisk. Det var väl mer eller mindre ett Herrans under att han på något vis hittade en p-plats inte alltför långt från stationen. På väg hem bestämde vi att aldrig någonsin mera ska vi ta bilen in i Göteborgs centrum!(Fick tröst av bekanta boendes i Gbg som menade att det snart är lika krångligt för dem).

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Som sagt - Lund har inte gett något bestående intryck på mig. Götet gillar jag, däremot.