söndag, januari 29, 2023

Vad gör man ...

.. när solen skiner en söndag och det är helt vindstilla i januari i Luleå? Jo, man ger sig ut på en liten skärgårdstur. Visserligen bara till den närmaste ön, men ändå.

 Det gör många andra också. Det travas på i olika hastigheter. Det åks skidor, spark, skridskor. Och här ser man vilka som är vana och vilka som inte är det. Utländska turister, eller studenter har inte vanan inne, ser man. Man ser vådliga försök på skrillorna, och tafatta försök med sparkstötting. Det som sitter i vår ryggmärg, har inte riktigt hittat hem hos dem ännu. Men kul har dom. 

Vår tur blev dryga 7 kilometer. Ut till ön för att köpa en fika. Benke träffar gammal kollega. Jag träffar en gammal tv-producent. Vi träffar en japansk spets, som två ungdomar har med sig, när det slår sig ner vid vår bord. Men den vovven är inte ett dugg intresserad av att träffa mig. 
 - Nej, han är mer intresserad av ljud. Människor får vara.
Nåja - en klapp på huvudet tackar den inte nej till. Men visar heller inte någon entusiasm. Märkligt! Jag som är så trevlig. 
 
Snart börjar vi återfärden mot fastlandet, förbi folk som sitter och grillar vid någon grilleld, eller bara picnicar i snön. Eller också fixar man fiskmiddag.

 
Populärt är det. Tack till kommunen som satsar en hel del till detta. Om någon månad invaderas isarna av holländare, som ska tävla på skridskor. Som varje år. Holländska mästerskapen. Luleå har blivit deras icke längre frusna kanaler. 
 

Himlen är stor och blå.
 
 
 
När vi kommer in till fastlandet igen, har solen börjat sin nedfärd i en molnbank. Men folk fortsätter sin fotvandring ut mot havet.
 
 
Klicka gärna på bilderna för bättre närvarokänsla.
 
*****

12 kommentarer:

Monet sa...

Så fint! Nu är du väl ändå nöjd med ditt vinterland? (Tänker på min farmor som säkert upplevde många sådana lika fina vinterdagar i sol, då där i Altappen strax före år 1900)

Bert Bodin sa...

@ Monet

Nöjd i ögonblicket. Men fullt medveten om att vintern är "skakig". Nu på kvällen småregnar det.

Kristina sa...

Ni är lyckliga, ni!

Bert Bodin sa...

@Kristina

Korrekt! 😇

Anta Snaque sa...

Vintervackert!

Gunnel sa...

När jag ser dina bilder får jag lite dåligt samvete över att vi satt inne och tittade på skidskytte hela dagen.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Hm...!

Som straff får ni gå till Gråsjälören två gånger. IDAG!!!

😜😉

Bert Bodin sa...

@Anta Snaque

Som det ska va'.

Matilda sa...

Vad roligt att få se! Har hört talas om denna vinterväg. Hoppas få möjlighet att uppleva den på riktigt i Luleå en dag.

Bert Bodin sa...

@Matilda


Välkommen!

Åke sa...

Så vackert. Vintern är en härlig årstid.

Bert Bodin sa...

@Åke

Som jag sagt tidigare: Det är så det ska vara på vintern. 😊