tisdag, januari 17, 2023

Kan inte låta bli ...

.. att fundera över elmarknaden. Den känns sjuk, helt enkelt. 

På Facebook i gruppen Norrlandsparadoxen har skribenten Arne Müller också funderat och framlagt sina tankar. Jag håller med i allt han skriver. Frågan kvarstår: Vem kan göra något åt detta?

-----

Den som lyssnade på debatten om elförsörjningen under valrörelsen kunde lätt få intrycket att det råder brist på el i Sverige sedan några av kärnreaktorerna stängts ned på grund av bristande lönsamhet.
Rapports nyhet härom dagen visar hur märklig denna beskrivning av verkligheten är. I själva verket har överskottet av el stadigt ökat under senare år. De stängda reaktorerna orsakade bara ett litet hack i kurvan. Förra året blev det rekord för elexporten - 33 terrawattimmar. Det motsvarar elbehovet för två stålverk i den storleksordning som planeras i Boden, 10 skapligt stora batterifabriker eller elförbrukningen i Stockholm och ytterligare några län i Mellansverige.
Eftersom det fortsätter att byggas mycket vindkraft och en hel del solel under 2023 så krävs det en kombination av stiltje, mulet väder och minimal nederbörd i fjällvärlden för att överskottet inte ska bli ännu större under 2023.
Den el som används i Sverige, liksom den som exporteras, är billig att producera. Elforsk räknar med att elen från ny landbaserad vindkraft kostar 25-35 öre per kilowattimme att producera. Vattenkraften är antagligen ännu billigare. Det är för denna el som vi under december har betalat mellan två och tre kronor beroende på var i landet bostaden ligger.
Vilka som är vinnare på detta är uppenbart. Min hemkommun, Umeå, äger en fjärdedel av elen från Stornorrfors kraftverk. I vanliga fall ger detta intäkter på omkring 100 miljoner kronor per år. 2022 blev det mer än tre gånger så mycket. I grannstaden Skellefteå räknar Skellefteå kraft med att göra en rekordvinst för 2022.
Förklaringen är att priset på el sedan mitten av 1990-talet sätts på en elmarknad. Det är många varor som prissätts på en marknad utan att detta leder till våldsamma prissvängningar, men elmarknaden är speciell. Det är alltid den dyraste produktionen som bestämmer priset. Problemet på elmarknaden är att det finns stora tröskeleffekter. När vindkraften sätter priset en blåsig dag med liten elanvändning kan priset bli nära noll. När det däremot är gaskraftverk som sätter priset kan det dra iväg till extrema nivåer. Det vi har sett under det senaste året är att det även med ett gigantiskt överskott på el finns en stor risk för extrema prisnivåer så länge priset sätts på elbörsen.


*****

Inga kommentarer: