måndag, juni 19, 2023

Ingen idé

Pudrat
Det är frömjölstider,
pollen alltså. Ett lager lägger sig på allt vi har utomhus. Fönstren blir 'immiga', fönsterblecken likaså. För att inte tala om hur bilen ser ut på sin parkering. Ingen idé att tvätta den förrän någon gång i juli.

Det är inte björkpollen. Den tiden är ju förbi. Här handlar det om tall. Vi har gott om dem här. Och de blommar med tusentals blommor både på tomten och i trakten.


Vad jag finner märkligt är att inga pollenrapporter varnar för tallpollen. Vad beror det på, kan man undra. Med tanke på alla reaktioner på björkens spermier, undrar jag vad just de har för beståndsdelar som tall inte har.

Berätta!

*****

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Under mina tretton år här, har jag ALDRIG varit med om mera pollen! Bilens bakruta och bagagelucka var alldeles gulbrun-orange, ja, det fanns överallt! o
Tall har vi gott om, men uppe i slänten och kanske låg vinden helt fel för att fösa allt frömjöl till oss?

Monica sa...

forskning.se/2019/10/08/sa-kan-allergi-tranas-bort/#

Inte för att du får någon allergi av tallarnas frön vilket är sällsynt men är mycket intressant att veta mer.

Till detta team Hans och Gunnar kom en mycket pigg, vetgirig och begåvad ung kvinna, ja hon blev headhuntad efter att de iakttagit hennes framfart i tre år på kliniken intill.
Jag kan säga att professor Gunnar var outstanding som chef, jag var där i sju år innan jag gick vidare till KS Huddinge immunologi och sedan vidare till ytterligare områden. Knappt jag fattar allt jag gjort och upplevt. Är lite tråkigt att vara pensionär.

Och så småningom blir det nobelpris för dem men det ska ju ta ett antal år.

Ofta skrattade vi över utmärkelser, detta har vi ju haft i vårt arbete i 30 år och mera. Men så är det. Blir ju rätt "gamla" saker numera, neandertalare m m😄.

Och pollen i år har hamnat i mängd där man inte vill men har ju ej regnat som annars tvättar lite.

Och det finns mycket "värre" träd än tallar och som skapar svåra allergier.

Thalassa sa...

Samma här. Så är det att bo ute i naturen. Vi har inga tallar på den egna tomten men runt omkring, och vissa år hinner t o m instrumentbrädan i bilen få en gulaktig yta vid i- och urlastning. Inte SÅ farligt i år.
Däremot har vi råkat ut för något betydligt tristare. Häggspinnmalen. Riktigt äckligt!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jag fattar bara inte - var det såhör förr?

Och finns det folk som är allergiska mot tallpollen?

Bert Bodin sa...

@Monica

Nej - allergi av tallarnas frön tror jag inte heller på. Men frömjölet!

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Ooops - häggspinnmal är ingen lek. Tur att träden överlever i alls fall.

Monica sa...

Nej inte det heller, skrev lite otydligt men tallallergi från frömjöl ytterst ovanligt. Men finns såå mycket annat i naturen som ger svåra allergier så tallarna tycker det räcker så😌