fredag, november 10, 2006

God, please save us

En liten trevlig artikel i dagens DN Kultur får mig att reflektera. Tyvärr finns den inte mer än i pappersupplagan, varför jag återger valda delar här.

Kändisar blir amerikaner
"Amerikansk författare vinner Gongourt" skriver New York Times dagen efter tillkännagivandet att Jonathan Littell fått Frankrikes finaste litterära pris. Tidningen informerar sina läsare om att Littell vuxit upp i Frankrike, att han skriver på franska och bor i Barcelona. men det räcker att man fötts i USA för att man för evigt ska kallas amerikan - om man är berömd.

Å andra sidan kan man vara född precis var som helst och ändå bli kallad amerikan. Allt beror på hur man lyckas här i livet.

Marcel Duchamp föddes i Frankrike och kallas mycket riktigt fransk i de flesta sammanhang. Så icke i USA. Han verkade även där, och blev en celebritet, alltså är han amerikan enligt den amerikanska konstvärldens definition. Marcels syster var också konstnär, hon arbetade också en tid i USA - men hon blev inte berömd, alltså förblev hon fransk.

Vidare...
Greta Garbo var amerikan och därför hedrades hon häromåret med amerikanskt frimärke. När jag förvånade mig över att en svensk filmstjärna fick pryda ett amerikanskt frimärke sa postkassörskan bara "No, no, she's american".

Nobelpriset...
Även Nobelpriset anses amerikanskt. När National museum of american history för några år sedan arrangerade en stor utställning om Nobelpriset i Washington, fanns det en enda liten skylt, som liksom i förbigående talade om att Alfred Nobel var född i Sverige. Utställningen handlade uteslutande om ett antal berömda amerikanska Nobelpristagare.

...

Fanns det inte ett rykte om att George Bush egentligen härstammar från Sillerud i Värmland? Då är han väl svensk.

Nej! Bevare oss för sådana kulturimperialistiska yttringar.

Låt amerikanarna behålla honom!
I evighet.
Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.