fredag, november 17, 2006

Fredag eftermiddag

Regnet strilar, ett par plusgrader. Jag plaskar iväg till Konsum, utan aning om vad jag skall köpa. Inspirationen har glidit iväg ner under slasket. Som alltid sådana här dagar är det rätt tomt på gatorna. Alla håller sig inne på Smedjan. Kropptjockt! Det går nästan inte att komma fram mellan barnvagnar, pensionärer, nyutsläppta skolungdomar och en något tidig after-workare som inte längre är så välkommen hem, kanske.

Något för kvällen. Vad tar man till, som är lättlagat, men ändå ger ett lyft åt helgen? En kålrot kanske, djupfryst pölsa, eller en rökt fläskfile. Det blir lax. Erinrade mig plötsligt att jag igår kväll somnade till ett recept i tidninge Buffé, som verkade spännande. Vild lax, med ox- eller svampbuljong, lingon och pressad potatis. Nu lossnar det och jag plockar snabbt ner en del annat nödvändigt. Grädde till exempel. Kompletterar också snabbt med ingredienserna för morgondagens middag, grönsaker, frukostmat med mera. Se där!
Något gott till kaffet?
Nej tack. Jag tror inte det.

Nu återstår bara kön. Från två håll kommer jag och en ung man samtidigt. Han med bara en coca-cola i handen och jag erbjuder "varsågod - du har ju så lite". Vi kom alldeles i samma sekund till kön. "Nä - men gå du, jag har ingen brådska".

Och innerst inne häpnar jag.
En tjugo-nånting-åring, som inte har bråttom!?
Finns det hopp?

Inga kommentarer: