söndag, december 01, 2019

Mer historia

Såg en intressant utställning på muséet. Så intressant att jag har beslutat gå tillbaka och titta en gång till. Det var nämligen så mycket information att ta in, att jag tror jag missade en hel del. Delvis för att det var så mycket folk att man knappt kom fram till alla objekt.



















 Vana som vi är med den sydsvenska "standarden", vad gäller historieskrivning, blir det ännu mer angeläget att man får lära sig att den kanske inte gäller i alla lägen. Som jag sagt många gånger, så fick vi i skolan aldrig någonsin läsa om historia med anknytning till hemorten eller hemlänet. Det handlade alltid om vad som skett i de södra delarna av vårt land.

Nu har arkeologer de senaste åren börjat intressera sig för vår landsända på ett mer seriöst sätt. Fynd har de gjort. Många!

Och en hel del företeelser, som är så gamla att stora delar av sydsverige inte ens fanns. I alla fall inte ovan havsytan. Se karta nedan.

För 11000 år sedan, (elva tusen) har människor levt i Norrbotten, i Tornedalen. Närmare bestämst i Aareavaara. Jägarfolk, som enligt de fynd som gjorts jagade ren, bland mycket annat. Fiske ägnade man sig också åt. Det har man konstaterat vid utgrävningar i Vuollerim (Jokkmokks kommun) där boplatser kunnat grävas fram. Boplatser som dateras till 6000 år före kristus.



Dessutom ägnade man sig åt järnhantering, ja till och med stålframställning redan för 2200 år sedan. Det har europeiska forskare (och även då svenska) avfärdat, tills nyligen. Men det var sant.



Mycket av detta skedde alltså långt före Vendeltiden (550 e.Kr. – 793 e.Kr.), då Ales stenar uppfördes. Före Knossos på Kreta, och det Romerska riket. Ja, till och med långt före att de egyptiska pyramiderna tog form.

Och långt före den historia som vi oftast fick oss till livs i skolan. 

Kände du till det?


*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Absolut inte! Det är precis som du skriver .., den historia vi fick ta del av, handlade enbart om södra Sverige. Inte ett ord om dom norra delarna.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Undrar om det är annorlunda idag.