torsdag, mars 25, 2021

Det låter som 1800-tal, ...

.. men det är verklighet även idag.

Jag menar svaret på frågan i mitt förra inlägg, som ingen ens vågade gissa på. 

Ä och P. Det står för Änke- och pupillkassan. Ett försäkringsbolag. Jag vet inte om de haft ett kontor i denna byggnad, eller om de bara haft byggnaden som kapitalplacering. Det är en ståtlig fastighet. Och huset har alltid kallats änkepupillhuset.

Så var det med det.

*****

6 kommentarer:

Monica sa...

Otroligt intressant, jag såg inte prickarna först såg bara ett "A" igår och läste om AP-fonerna, måste raskt sluta när jag såg gubbarnas och gummornas fem-miljonerlöner där, något så absurt så saknar ord. Men detta var mer intressant och lärde mig ett nytt ord, pupill betyder minderårigt och föräldralöst barn, vi försökte härleda i andra språk men såg ingen koppling. Änka tror jag att jag hört:-), och självaste Bellman sökte jobb som kamrer inom detta, haha. Fantastisk intressant stad och tror vi nån gång får göra ett besök om inte fler pandemier avlöser varandra. Gallerian tycker jag är då intressant, den liknar de engelska som byggdes senare men kanske 10 gånger så stora, men känner igen i utformningen. Ha det så bra på solskenspromenaderna, vi har lite sol i vår huvudstad också.

Elisabet. sa...

TAck som berättade Bert!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Där fick du lära dig något. 😊

Bert Bodin sa...

@ Monica

Där fick du lära dig något nytt. 😊

Allmycke sa...

Pupill måste komma från samma stam som engelskans pupil - vilket betyder elev. Tror dock att det inte används lika ofta som det gjordes för säg 30+ år sedan.

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Så är det säkert.

Och ögats motsvarighet är väl bara en homonym.