onsdag, mars 17, 2021

Vågar man ...

Jag var modig, trots att väntrummet var urtrist.

.. gå in där?
Skylten varnar och jag undrar om det är Tjernobyl som ska möta mig på andra sidan.

Men så allvarligt är det inte. Jag var inbjuden att göra en datortomografi över mitt blodomlopp. Detta som en rutinförberedelse för att jag står på väntelista för att få göra en ablation. 

Ablation gör man för att försöka bli kvitt det förmaksflimmer som jag har. Det görs genom att man går in i hjärtat och "bränner" den punkt som ställer till problemen. Det låter brutalt, men sker med "titthålskirurgi" via de stora blodådrorna som går till och från hjärtat. Det är därför man vill ha en karta över blodomloppet. Det fick läkarna idag.

Där lade jag mig och fick kontrastmedel inskjuten i armen. Det spred sig med en märklig värme i hela kroppen, eller åtminstone i torson. Sedan åkte jag in i den där tunneln, som man ibland ser med lite skräck på. Det verkar trångt. Men det var inga problem. Det lät, det surrade, det lyste. En röst bad mig "håll andan!", "andas igen!" i flera omgångar. Slutligen var det ungefär som en centriful som snurrade på runt mig en stund. På en kvart var det gjort. Jag hade tid till 13.00 men var klar 12.44. 

Så kan det gå.


*****

6 kommentarer:

Anta Snaque sa...

Centrifulen kanske gjorde att tiden snurrade baklänges. ;)

Bert Bodin sa...

@ Anta Snaque

Ja, där ser man. En föryngringskur, alltså. Tyckte väl att jag kände mig ovanligt alert efter centrifulbehandlingen. Men konstigt nog snyggare!
🙃😉

Thalassa sa...

Det var kanske en centrikul.
Har du hunnit få något resultat/bedömning? Och jag menar nu av insidan, alltså blodomloppet.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Nej - inga utlåtanden än.

Turtlan sa...

Jag ska också göra en skiktröntgen snart. Njurar för min del. Det ska uteslutas så det inte är njurstenar som spökat också. Ska också få kontrast och har ju hört om denna värmekänsla. Likaså att man kan bli rejält kissnödig....

Ja trots alla mina år i vården har jag inte varit med om sånt här.

Gör de ablation på hemmasjukhuset eller får du bege dig till ett större sjukhus i staden som börjar på U...? ( inte Uddevalla så klart....)

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Jo. Kissnödig blir man. Men det är en övergående känsla.

Ablation sker i Umeå. Om jag nu är kvalificerad.