tisdag, mars 16, 2021

Fler fynd

 När jag var 6 år fick jag uppleva en världssensation. Jo, faktiskt. Världens första inomhusgalleria invigdes då här i Luleå. Samma år hade vi flyttat från Kiruna. Året innan hade jag och Prins Bertil invigt sveriges då längsta bro, Bergnäsbron, under ett besök hos moster och morbror.

Det har hänt mycket sedan dess. Den kilometerlånga bron hamnade snart i skuggan av andra projekt på andra håll i landet. Ölandsbron, och för att inte tala om Öresundsbron.

Shoppingcenter som den nya gallerian döptes till fick ju också snart efterföljare lite här och där. Men frågan är om inte luleåmodellen var lite extra. Ritad av Ralph Erskine. Fylld med halvplan, trappor och gångar som ledde till de cirka 40 butikerna. Det var ett spännande ställe. Labyrintiskt, minst sagt. Här fanns minst tre kaféer, restauranger, klädaffärer, och så småningom också en biograf, som också var spektakulärt utformad. Som en äggformad grotta. 

Nu hittade jag en kul liten film om stället. Se den och häpna!

*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad kul och hade ingen aaaaaning om att ni var först i världen��så roligt att se 50-tal, tack för inlägg och länk. Bertil var snäll har jag hört och Erskine gjort så mycket intressant och var så intressant/Monica

Bert Bodin sa...

@ Monica

Kul att få sprida lite kunskap. 😉

Babsan sa...

Å tänk till Luleå och shoppingcentret fick man åka på skolresa .Det var häftigt för en tolvåring.Norrbottens museum besöktes också.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Det var ett spännande ställe att gå runt i.

Nu är det tyvärr inte lika kul. Jag går bara dit för att besöka bokhandeln.