tisdag, juni 15, 2021

Jag är ingen större ...

.. sportentusiast. I alla fall inte när det gäller lagsporter. Håller inte på något specifikt lag, även om jag naturligtvis gläds åt lokala utövares framgångar i större sammanhang. Visst kan jag titta på alpinåkning på vintern och en del friidrott. Men att se en fotbolls- eller hockeymatch i sin helhet - nä, det går bort. Det är för ointressant.

Men det finns ju andra som är genuint intresserade. Och så finns det sportfånar. Tyvärr! Jag läser nu hur en av våra fotbollskillar blir utsatt för diverse hot och hat, för att han råkat missa en målchans i matchen mot Spanien i det EM som pågår. Hot och hat som till och med nu blir åtgärd för polisanmälan.

Vad är det för diagnos som gäller för de där sportfånarna? Min teori är gravt mindervärdeskomplex. När det upplever och ser andras misslyckanden så ser de i själva verket sig själva - och blir ilskna på sin egen oförmåga att leva upp till ett skapat mansideal. För det här gäller nog enbart män. 

Rätta mig om du vet om något annat. 

*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar sport av olika slag .Följer olika arrangemang på TV.Men hur folk beter sig med detta näthat gör mig mindre intresserad att följa.Håller med i ditt resonemang Bert/Babsan som inte orkar logga in

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Jo - man tappar ju förtroende för folk.

Thalassa sa...

Jag håller med - det är obegripligt och vidrigt med detta näthat som ju drabbar så många. Aldrig försvarbart! Prestationsångesten och känslan efter att ha kört bort sitt lag i stafett, missat ett ”segermål” eller liknande är ju säkert tillräckligt deprimerande. I det nu aktuella fallet drabbade det en erfaren och stark person, som kan ta’ det och orkar anmäla. Bra! Men - det drabbar också tonåringar som inte har ett gäng lagkamrater i ryggen.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Det är väl så att det är så enkelt att vräka ur sig otidigheter nuförtiden. Men till de som kritiserar i det aktuella fallet säger jag: Ställ upp själv då!