onsdag, juni 16, 2021

Kriminella nätverk ...

.. är väldigt aktuella i dessa dagar. Särskilt nu när det senaste tillslaget gjordes och 155 människor häktades runtom i södra Sverige. 

Vi kan tycka att det är hemskt. Hur kan dessa människor hålla på och syssla med det de gör? Vem finansierar deras verksamhet?

Genom den app som använts i dessa kriminella kretsar (kallad Anom), som dessa nätverk tydligen har lurats in i på något sätt, har internationell polis kunna avlyssna och få information om planläggningen av verksamheter. Det handlar förstås mest om knarkhandel.

Men polisen har då även kunnat kartlägga de kriminellas kunder. Över sjuhundra personer bara i Göteborgsområdet, som jag hoppas får en påringning så fort som möjligt. För det är "vanligt folk" som köper knarket, sägs det. Vanligt och vanligt - det är i stor utsträckning rätt välbeställda personer. Människor som tillhör innekretsar i våra storstäder. De där som snortar kokain i smyg på innekrogar. Endast tre procent av knarket hamnar i så kallade utsatta områden.

Det här betyder alltså att de som finansierar gängkriminaliteten är att söka i kretsar som vi kanske inte trodde det skulle vara. 

Tankar för dagen i P1 idag framfördes av Tomas Brytting. Han tog upp precis detta i sin betraktelse. Lyssna och  häpna.

Så nu vet du vem du ska skylla på.


*****

4 kommentarer:

Turtlan sa...

Mycket intressant! Ja man behöver ha lite pengar om man ska köpa ”snort”.

Imponerad över detta tillslag och hur man gått tillväga. Plus i kanten polisen och mer sånt!

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Bra insats. Synd bara att juridiken kan sätta hinder ivägen. Eftersom avlyssning inte är tillåten i Sverige.
En akut ändring av den lagen behövs.

Elisabet. sa...

Tycker absolut att lagen ska ändras! Det är ju pinsamt att vi ska snylta på andra länders polis för att kunna komma åt bevis! Tror att en stor del av svenska folket skulle krevera om det visade sig att vi INTE skulle få använda det vi nu fått veta från Frankrike och USA och att brottslingarna skulle släppas fria. (Nu blir det väl fem kommentarer i rad från mig …).

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det blev bara två kommentarer den här gången. Jag rensade.
---

Ja, det vore huvudlöst att inte nyttja det vi blir "bjudna på".