söndag, juni 20, 2021

Nu börjar ...

.. en del näringsidkare i Stockholm att oroa sig. Folk flyttar därifrån i större och större utsträckning.

Någon efterlyste åtgärder från statsmakterna. Jojo! 

Se det hellre som ett sundhetstecken. Stordrift av städer är inget att sträva efter. Tvärtom. 

Anledningen sägs bland annat vara att det under pandemin har blivit vanligare med distansarbete. Människor längtar ut till mer naturnära trakter. Prisfrågan är förstås också pådrivande. Det är dyrt att bo i stan, där ett kyffe kostar mer än en villa i andra trakter. Unga familjer vill satsa på annat än boendet och kan tänka sig byta miljö. Jag förstår dem. 

Å andra sidan - kommer verkligen distansarbete att bli det nya normala? Det undrar jag. Hur kul är det att sitta vid sitt hemmakontor och kommunicera via dator på olika sätt. Vart försvinner det sociala, som också är väldigt värdefullt. 

Och hur blir det med arbetsgivaransvaret? Om jag nu sitter hemma och trillar från stolen - hur ska jag då bevisa att det var från arbetsstolen jag föll. Eller missade jag köksstolen när jag skulle ta paus. Hur blir det med arbetsskadeförsäkringen? 

Många frågor. Få svar.

Här kan du läsa mer.

*****

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Med två barnbarn som båda har fasta arbeten, tycks det ändå som en omöjlighet att få en lägenhet i Sthlm:s innerstad. I alla fall inom en överskådlig framtid. Har du inte familj/barn och är ganska ung, känns det kanske inte som en höjdare att skaffa boende som fordrar många timmars pendlande. Och nu har ju priserna stigit ännu mera! Hemskt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Nu är det väl kanske inte bara folk från innerstan som flyttar ut.

Hörde en familj som helt lämnat stan och flyttade till Dalarna, eftersom de kunde jobba därifrån.

Märkligt bara att politiker i Stockholm börjat oroa sig för tappet av invånare.

Rexxie sa...

@Elisabet: Jomen, nu är det ju så att drottning Lööf och hennes marknadshyror ska lösa alla bostadsproblem, och så vips, så kommer det att byggas 25 000 nya hyreslägenheter i Stockholms innerstad...

@Bert: åtminstone min arbetsgivare har varit tämligen tydliga med att det är kontoret som är det nya normala, men att det går att arbeta hemifrån i begränsad omfattning om man kommer överens med sin chef om det.

Bert sa...

@ Rexxie

Jo - jag ifrågasätter egentligen teorin om att kontoren kommer att tömmas. Det kanske överdrivs.

Förutom arbetsgivaransvar ... hur ställer man sig till exempelvis vab-ande?

Turtlan sa...

Tänker att företagen kan spara mycket på hyror av kontor också. Men jag blir också lite trött på normen är att ”jobba på kontor ”. Finns hur många jobb som helst som inte gör det!
Utflyttning från Stockholm är väl bara bra. Dels sjunker (förhoppningsvis) priserna på bostäder där och gynnar kanske de som vill bo kvar. Tja, kanske inte så troligt men en tanke.
Men här har vi en bra effekt på jobba hemifrån. Kan behålla jobbet men flytta till en del av Sverige med mer humana priser och pendlingstid. Så välkomna ut i den del av landet där du slipper trängsel i trafiken och på tunnelbanan. Istället kan du ta cykeln till jobbet eller bo ute i den vackra naturen.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Håller med dig i det mesta, men jag skulle nog sakna den sociala kontakten med kollegerna. Vad får man för arbetskompisar om man aldrig träffas?

Och, som sagt, ansvarsfrågor om ngt oförutsett inträffar.

Elisabeth sa...

Det är intressant att företagare i Stockholm NU vill ha statlig hjälp, när det låtit helt annorlunda då stöd efterfrågats från landsbygden (som ju för övrigt inte är så homogen som åtminstone en del i Stockholm tycks tro)...

Håller för övrigt med dig även om distansarbete. Trodde att jag var introvert, men har under pandemin börjat tvivla på det, eftersom jag VERKLIGEN vill träffa mina kollegor, och då inte bara på någon länk! Att bara jobba hemifrån låter förskräckligt tråkigt i mina öron. (Har inte gjort det under pandemin heller, då jag jobbar i skolan.) Jag vill ha utbytet, både det på lunchen och de professionella diskussionerna, och jag är helt säker på att det inte blir på samma sätt om det görs digital.

Bert sa...

@ Elisabeth

Exakt. Nu ska det stödjas. Den person som intervjuades var allvarligt oroad. Kommer tyvärr inte vem det var, eller vilket program.

Just det där utbytet med kolleger ska inte underskattas.

Thalassa sa...

Jag har alltid trivts bra på jobbet men gillar verkligen möjligheten att jobba hemifrån. Under mina sista fem-sex arbetsår jobbade jag hemifrån i snitt två dagar i veckan. Ibland även från sommarstället. Vilken frihet det gav och vilken tidsbesparing. Men jag skulle trots det inte ha velat göra det på heltid. Den sociala biten är så viktig.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Även i mitt jobb hade vi hemmajobbare. Men det var för att de tvingats flytta från orten av personliga skäl. Men det var lite trist att inte ha dem på plats.