tisdag, november 22, 2022

Man är ju duktig

Priserna stiger. Ramaskrin hörs. Främst för de som har dåligt med pengar förstås. Men jag tror också att många har glömt att vi i stort sett inte haft någon inflation att tala om på många, många år. Ovana, alltså.

Visst har matkassen blivit dyrare. Men jag måste säga att om man lägger manken till så kan man få ner priset en del.

Idag var vi jätteduktiga, när vi handlade. Vi lyckades få ner priset med 106 kronor. Givetvis köpte vi bara varor som vi brukar köpa. Man hoppar ju inte på tillfälliga erbjudanden på annat, bara för att. 835 kronor skulle det ha kostat. Egentligen mer än så, för det var två varor som det var kampanj på och det räknas av någon anledning inte som rabatt. Men vi betalade bara 729.

Dessutom, vilket inte är betydelselöst i sammanhanget, valde vi en butik vi kunde promenera till. Sparade bränsle och miljö till ospecificerad kostnad. Men ändå.

*****

15 kommentarer:

Monet sa...

Jag tror mig minnas att du har en ICA mittemot dig. Jag har sen pandemin köpt all vår mat på vårt stora ICA Flygfyren Maxi (enormt) via nätet och med hemleverans. Aldrig hade jag trott att min ”stammis-status” skulle rendera så mycket rabatter, specialerbjudanden och just stammiseffekter. Bara under det första halvåret 2022 har jag ”tjänat” in över 2.000 kr i olika rabatter på alla erbjudanden - eller snarare rabatter på sådan vi normalt ändå handlar. Och jag har fått ner våra matkostnader med över 2.000 per månad genom att enbart gå virtuellt i ”gångarna” och köpa efter lista. Aldrig kompletteringsköpa mer än i exgtrema nödfall och hålla oss till det vi har.

Ingen av oss tycker längre att det är särskilt kul eller upplyftande att gå och handla mat - det är jättehärligt att få alla kassar levererade till dörren - och extremt mycket billigare blir det också!

Bert Bodin sa...

@Monet

Du ser ... vi är ju duktiga. 😇

Babsan sa...

Vårt matkostnader har minskat i och med att vi gick i pension.Inga matlådor behöver lagas längre äter oftare rester.Planering av handlandet är A och O nuemr då vi har 2,5 mil,till närmsta affär.Kollar extrapriser,odlar egen potatis och kött får vi från kor på ön.Vi är ett gäng som gått sammn och har 4 kor varje år som vi slaktar på hösten

Anonym sa...

Babsan: sååå smart och praktiskt med korna! Som ett litet kooperativ! /Elisabet

Bert Bodin sa...

@ Babsan och Elisabet

Mycket bra. Vi har nog blivit ännu bättre på att ta vara på rester de senaste åren, även om vi varit rätt bra på det hela tiden.

Elisabet! Du kan väl fixa några kor också. :-)

Ibland köper vi också sådant som säljs för halva priset bara för att bäst-före-datum ligger två dagar framåt. Vet man att man ska använda det snart, så är det ju rena vinsten.
Sedan är vi verkligen inte så låsta, när det gäller b-f-d. Oöppnade förpackningar kan man ofta använda långt efter. Folk är så hysteriska och rädda. Man kan ju lukta och smaka utan att man dör.

Babsan sa...

Det värsta iår med våra kor är att 2 har rymt nör de skulle slaktas förra veckan.Vi har gått,skallgång på ön,ser spår men inga kor i sikte.Så hur det blir iår vet vi inte.

Elisabet. sa...

Bert: jag köper ALLTID nötfärs när det säljs 30% billigare, men köper då flera paket, delar upp, plattar ut och fryser in. Helt perfekt. Likadant gör pv när det gäller t.ex lever eller fläsk till pannkaka, det går hur bra som helst.

Gunnel sa...

Såg att vi hade handlat på ICA för 4800:- under oktober månad. Försöker också handla klokt men faller ibland för söta frestelser. I summan ingår allt, även tvålar och schampo med mera sådant. Skulle tro att vi kan kapa kostnaden en hel del om vi verkligen anstränger oss.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Oj - trist!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Visst finns det knep. Bra knep.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Jag tycker det lät rätt mycket med 4800:- på en månad. Hm!?

Vi hade 4100:- vilket vi tycker är rätt mycket.

Gunnel sa...

Vi äter mycket! Nej skämt åsido, en enstaka månad säger ingenting. Behöver nog se hela året för att månadskostnaden ska bli rättvis.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Rätt tänkt.

Elisabet. sa...

Så här tänker jag också: det är väl också så att man unnar sig olika saker? Någon lägger pengar på kläder eller resor, någon annan har husbil och vanlig bil .., andra har lägenheter utomlands och någon tycker om att lägga pengar på mat. Och vi har alla olika inkomster. Somliga sparar för efterlevande, andra sätter sprätt på pengarna medan man ännu är i livet. Det ena behöver inte vara mer rätt än det andra. Jag vet inte om jag tycker att man "är så duktig", bara för att man sparar in på matkontot. (Jag gör det själv, men att det skulle vara särskilt duktigt, det vet jag inte om jag tycker).

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Naturligtvis är det så att vi unnar oss olika. Men det är ju matpriser som folk verkar gnälla mest om. (Och el.) Samtidigt är mat något som vi måste ha.

I Sverige har vi länge haft matpriser som stått ganska stilla, beroende på det ekonomiska klimatet. Vi har också varit bortskämda med öppettider unika för omvärlden. Att gå och handla har man kunnat göra närhelst på dygnet, vilket dygn som helst. Sånt kostar.

Därför tycker jag att man är "duktig", om man klarar av att hålla matkostnaderna på en nivå som kanske ligger i nivå med den inflation vi hade till exempel i fjol.

Visst kan man sätta sprätt på matpengarna. Men då ska man inte gnälla över priserna heller.