fredag, november 14, 2014

När jag i Rapport ...

.. ikväll fick se hur folk åker charterflyg från Skellefteå för att shoppa i Ullared började jag oroa mig för den mentala hälsan. Inte min, utan resenärernas.

Så fruktansvärt!

Det är inte underligt att  världen ser ut som den gör.

*****
Nedan ser du den replikväxling som skedde när jag la ut samma text på Facebook.

Gunilla Jansson. Ja "folk" åker buss miltals till ett stort varuhus, som är blått och gult, för att köpa värmeljus och servetter.
Vad säger detta om Svenskars shoppingberoende?

10 tim · Gilla · 1

Ragna Boman Oj oj

4 tim · Gilla

Ragna Boman Tänk så mycket pengar man sparar! 

4 tim · Gilla

Barbro Gustavsson Bert visst är det skrämmande?

2 tim · Gilla

Elisabet Nilsson Jag som aldrig handlar annars, tycker Ullared är pest och pina och bara köpte tre dubbelvikta kort under besöket i London, åker gärna tio mil enkel väg till det blågula varuhuset, just för att jag tycker att det är att härligt ställe att handla på  Jag tycker helt enkelt om det. Allt är ju en fråga om vad man prioriterar. Somliga semestrar i Thailand eller köper en snöskoter eller två eller åker på skidsemester till Alperna. Det den ena tycker är roligt, avskyr den andre. Skulle det vara värre att åka till Ullared än att ta flyget till London eller Köpenhamn och julhandla?

1 tim · Har redigerats · Gilla · 6

Gunilla Jansson Helt rätt Elisabet. Alla är vi olika, och som delats på FB; Vilken tur att vi är olika, annars skulle man ju inte se vem som är vem"

1 tim · Gilla · 1

Elisabet Nilsson Gunilla Jansson: jag tänkte precis som Bert när jag såg inslaget på nyheterna igår, men sen tänkte jag lite till .., att det är väl en "grej" dom gör .., väninnor som åker tillsammans och shoppar och om människor lägger pengar på flygresor kors och tvärs över världen, det köper vi (många av oss), men Ullared är liksom för "bonnigt" och "dumt", tycker många och jag tror att det är mycket därför som det blir sånt löje över det. Hemma i Malå åker folk tretton mil till Skellefteå och handlar .., det går bussresor till Ikea från olika håll i vårt avlånga land .., ja, men vad är skillnaden? 

1 tim · Gilla · 3

Bert Bodin Elisabet och Gunilla. Jag har inget emot att man reser och ser sig om här i världen. Tvärtom, bara det inte går till överdrift. Det jag tycker är så besynnerligt och rent av skämmigt, är att de som reser till IKEA, Ullared m.fl. sådana inrättningar, oftast verkar göra det utan någon anledning annat än att shoppa grejer, som de överhuvudtaget inte visste att de hade behov av, förrän de råkade se den där kristallkronan i plast, eller vad det nu kan tänkas vara. De som har råd att åka över dagen från Skellefteå till Götaland har förmodligen övermåttans mycket saker hemmavid redan. Förmodlingen, med till visshet gränsande sannnolikhet, skulle jag kunna säga. Och jag undrar vart vi är på väg.

1 tim · Gilla · 1

Gunnar Rindå En av de stora skillnaderna mellan bussresor och flygresor är miljöskälen.

1 tim · Gilla

Barbro Gustavsson Jag hatar att shoppa och skulle inte ens åka till Ullared om jag fick allt betalt

1 tim · Gilla

Gunilla Jansson Ja Bert, det finns mycket tokigheter i världen. Vissa tycker det är mysigt "fynda" krafs, vissa älskar att äta gott och dyrt på restaurang, vissa reser över halva jordklotet för att åka skidor...
Olikheterna är ju fantastiska 😀

1 tim · Gilla · 2

Elisabet Nilsson Jag tycker att det blir en slags besserwisser-attityd .., om dom här kvinnorna hade satt sig på flyget för att gå på Dramaten och se en teater .., hade reaktionerna blivit likadana då? Jag är nästan övertygad om att det tar ut varandra det här. Någon tar flyget till Kanarieöarna eller London - det är helt okej - men om en hel drös västerbottenskvinnor vill testa det här med Ullared, ja, men är det så farligt? Det är ju inte fråga om veckovisa resor, kanske en gång per år? Låt dom åka och ha roligt! Jag tycker att det är småaktigt tänkt av oss. Och ja, miljömässigt är det inte det bästa, men hur många av oss som läser här har inte tagit flyget utomlands och åkt på semester?

51 min · Har redigerats · Gilla · 2

Bert Bodin Precis, Gunilla. Skidåkning ger frisk luft, sol, motion, vackra vyer och andra bra intryck. Vad ger "krafs"?

52 min · Gilla

Elisabet Nilsson Och benbrott. 

52 min · Gilla · 2

Elisabeth Nilsson Säger bara.... Jag håller med tjejerna!

49 min · Gilla · 1

Björn Hellström Hur får dom med sig all skit de köper på planet?

47 min · Gilla

Gunilla Jansson Arbetstillfällen Bert 

44 min · Gilla

Bert Bodin Ja, Elisabet. Det jag alltså vänder mig mot är den fullständigt huvudlösa konsumtionshysterin. Jag undrar vilka nödvändighetsartiklar de där damerna hade fyllt sina gigantiska kassar med. De höll inte på att få in dem i bilen vid hemkomsten. Jag är inte ett dugg förvånad över att svensken bränner närmare ett halvt ton skräp varje år. Per person!!! Spädbarn. Ungdomar. Medelålders. Åldringar. Det betyder att några förmodligen bränner betydligt närmare ett helt ton. Andra gör det inte.

41 min · Gilla

Bert Bodin Tänk - Jag trodde kvinnorna var de som var kloka här i världen. 

40 min · Gilla · 1

Elisabet Nilsson Bert Bodin ja, det håller jag med om, helt och fullt. Men jag tycker ändå att det är småaktigt av oss .., och lite av von-oben-tyckande mot dom här kvinnorna (för det är väl ändå mest kvinnor).

40 min · Gilla · 2

Elisabeth Holmqvist Så småningom kommer Ullaredsgrejerna in i andra andningen och då tar vi tacksamt emot dem på t,ex, Secondhand Piraten i Sorele och ökar utbudet på ortens magra affärsgata!

23 min · Gilla

Bert Bodin Ja, Elisabeth. Men det är väl endast någon promille av grejorna som överhuvudtaget orkar andas en gång till. Och den affär du nämner satsar ju bara på ett kvalitetssortiment, om jag minns rätt.

11 min · Gilla

12 kommentarer:

Turtlan sa...

Nääee! Usligt.

Tänk att handla är så kul? Jag har inte varit i Ullared. Vi får väl se om det blir av men då inte som enbart resa dit utan på vägen förbi. Nån måtta får det bara.

Gonatt!

Anonym sa...

Ja, inte är det underligt att affärerna i Norrland får lägga ner. Nog måste det vara nåt allvarligt fel på mänskligheten.

gunnar i vaplan sa...

Men ojdå kära nån...!
Vilken galenskap och vilken onödig miljöförstöring och ännu ett steg till nedmontering av Norrland.
Skämmes - se nu till att handla lokalt.

gunnar i vaplan sa...

Dessutom så jämförde han som intervjuades detta flygande till Ullared med en solsemesterresa till Turkiet...!!!
Visserligen är jag inget fan av dessa resor till Turkiet, det finns så många andra ställen i europa som är lämpligare att åka till.

Anonym sa...

Har varit i Ullared en gång, eftersom en av ungarna flyttade till Varberg och det bara är ett fåtal mil emellan. Har man det minsta anlag för klaustrofobi eller är stresskänslig ska man nog avstå. Det kan vara rent gräsligt mycket folk och långa köer. Hur vissa människor kan stanna någon vecka där för att handla, och bo i husvagn, övergår mitt förstånd.

Bert Bodin sa...

Norbergianblue: Och se alla kommentarer på Facebook, som jag kopierat över, ovan.

Bert Bodin sa...

Turtlan: Ja, vad jag tycker har du ju insett.

Bert Bodin sa...

Gunnar: Undrar hur totalpriset på de inhandlade varorna står sig, när man lägger till flygbiljetten. Och varorna finns säkert också att köpa i Skellefteå, Luleå eller Östersund.

Ingela sa...

Kan tycka att det ligger något i båda synvinklarna på detta. Ofta är det så att det anses som moraliskt förfall att använda sin tid, sina pengar och jordens resurser på vissa saker men inte andra. Det som avgör verkar vara klass, både på den som gör och det som görs.

Det som oroar mej är att själva konsumerandet har blivit nån slags ny religion. Det är inte friskt.

Bert Bodin sa...

Ingela: Det är just det där sista du skriver, som jag vänder mig mot. Jag hör och ser dagligen exempel på konsumtionshets.

V sa...

Häpnar ofta över hur folk i min egen bekantskapskrets konsumerar "i onödan". Jag har nyss tvingats till inköp av en ny tv då min tjock-tv gick sönder. Inköpte efter noggrant övervägande en 42" platt sak, den känns gigantisk i mina ögon. Får oräkneliga kommentarer vid ex. fikarumsdiskussioner från kreti och pleti om att jag köpt en för liten tv!? Även från folk som inte ens varit i mitt hem!
En vän till familjen köpte före oss sin andra platt-tv, den var 48" tum tror jag. Härom veckan var vi dit och då stod den i datarummet. Oj, utbrister jag - har den gått sönder? Nej, det visade sig att han köpt en ny som var 52", den stod i vardagsrummet och jag hade inte ens märkt det om det inte var för att jag upptäckt den gamla!
Därmed inte sagt att jag inte tycker om att handla nytt själv ibland, men det får ju ändå vara någon måtta.

Bert Bodin sa...

V: Tack för den vittnesutsagan. Det där med TV har jag också tänkt på. Vi har tjock-TV som funkar utmärkt, men börjar bli drygt tjugo år gammal, så det bär väl iväg snart precis som för dig. Men i ett vardagsrum på ca 20 kvadrat tycker vi att det skulle bli alltför dominerande att ställa in ens en 42-tummare. Men saken är den att ju mindre man vill ha, desto dyrare är de. Så det får väl bli en 66", som jag såg att det nu dykt upp på en affär här i stan. Bevare mig. Som vårt vardagsrum ser ut kan vi inte sätta en TV platt mot en vägg. Den måste "stå ut" från väggen. Men vi vill ju inte ha den som rumsavskiljare. Nä - Det får nog bli en så'n där dyr och exklusiv 30-tummare. Högst!