onsdag, januari 13, 2016

Ett kvinnomysterium - och lite mansdito

Här inne är det vindstilla. Tror jag.
Jag har tagit upp detta förr, men jag gör det igen efter dagens observationsrunda i stan. På med täckbyxor halsduk, dubbel mössa, dunjacka (Två faktiskt; en tunn underst och en tjockare utanpå. Lager på lager, alltså.) och förstås varma skor.

Temperaturen ligger på 20-strecket under noll, och är väl inte värst. Som i en frysbox, alltså. Men så har vi det där med "upplevd temperatur", eller köldfaktor som det också kallas.

Det är nämligen så, att det blåser lite småfriskt. Uppemot 10 meter per sekund. Tillgängliga hjälpmedel i form av tabeller visar då att den temperatur som upplevs ligger på -34. Vill du räkna ut det där själv, använder du bara formeln ...
T_{eff} = 13{,}126667 + 0{,}6215T_{a} - 13{,}924748v^{0{,}16} + 0{,}4875195T_{a}v^{0{,}16}\!
 ..  där Ta är temperatur och v är vindhastighet.


Nåväl. Det som förundrar är hur jag då kan möta tjejer och unga kvinnor, utan mössa, utan halsduk, jackan lite nonchalant öppen i halsen, inga vantar/handskar och t.ex. bärande på en mobiltelefon i ena handen? I motvind. Hur gör ni?

Till saken hör också att min erfarenhet av kvinnor dessutom sitter och fryser på jobbet om tempen går under 22 grader. Plus, alltså.

Till saken hör också att jag ser en del tunnklädda killar av ung natur också. Men de ser åtminstone ut att frysa och går och håller sig för sina bara röda öron. Ty någon mössa har de inte. Den föredrar de att istället ha på inomhus.(???!)

Jag önskar alltså svar på ovanstående fysikaliska frågeställningar, från min erfarna läsekrets.

(Och jag vill inte höra påpekanden om att "2 plusgrader i Göteborg är myyyyycket värre än 30 minusgrader i Norrland".
Det är en myt! Punkt.)

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Kersti sa...

Tyvärr är jag inte kvinna att skingra dimmorna i denna fråga. Jag har täckbyxor, tjock jacka, mössa och rejäla vantar och det redan i -6 för jag avskyr att frysa och fryser gör man. Men jag tror att de bara låtsas och håller färgen när du tittar.

Bert Bodin sa...

Haha. Nej, inte gör de sig till för mig.

Béatrice Karjalainen sa...

Tyvärr inget svar. Jag fryser trots 3-4 lager bara av att se på dem.

Bert Bodin sa...

Och jag som satte min tillit till just dig. ;-)