måndag, januari 25, 2016

Fyra liter

Inte vet jag när jag köpte mandel senast. Tittar i skåpen hemma för att se om det möjligen ligger någon liten påse i något skrymsle. Resultatet var negativt.

Nu är jag ju ingen storbagare av småkakor, direkt. Det jobbet begränsar sig till Rånepepparkakorna till jul, och inte heller där krävs den eftertraktade råvaran. För eftertraktad är den tydligen.

Den största importen av mandel till Sverige görs från Kalifornien. Där odlas nämligen oherrans mycket mandel. Kalifornien har lämpligt klimat för ändamålet, tydligen. Eller hade. 

Mandelträd är törstiga. Mycket törstiga. Odlarna har därför tagit till mer och mer drastiska åtgärder för att försörja sig och sina mandelträd med vatten. Så till den milda grad att grundvattnet börjat ta slut. Allt djupare brunnar hjälper inte längre. Det är torrt. Snustorrt. 

Vattnet räcker inte ens till människorna. Och då blir det problem. Dåligt dricksvatten från ytliga källor i den mån de fylls på av ett alltmer sällsynt regnande och snöande gör folk sjuka. Hela staten håller på att torka bort.

Och du köper mandel? Till vad, om jag får fråga. En nödvändighetsartikel?
Varje mandel du ätit. Varje mandel kräver 4 liter vatten för att mogna. 

Det är mycket vatten i en påse.

Jag kan inte säga att jag tänker låta bli att köpa eftersom jag aldrig köper. 

*****
Lyssna här från i morse.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Och de mer välbeställda vill ju naturligtvis inte finna sig i att vattnet ransoneras. Så till den milda grad att de stjäl vatten:

http://www.theguardian.com/us-news/2015/jul/08/tom-selleck-california-drought

Bert Bodin sa...

Nej - Varför ska JAG ta ansvar för miljön. ???