tisdag, april 12, 2016

Flytta!

Jag gillar att resa. Tro inte annat. Även om jag gillar mitt Norrbotten och mitt Luleå väldigt mycket. Och det är väl tur. Jag vill ju trivas.

Men, som sagt ... att resa är inget jag drar mig för. Tycker om att se nya ställen och gamla invanda. Genom mitt jobb har jag också fått mig måttet rågat med upplevelser. Både privat och i tjänsten. Alla årstider. New York, Rio, San Diego, Chicago, Aspen, Casablanca, Boston, Washington, Tokyo, Bangkok, Singapore med flera stora städer har jag besökt, förutom europeiska destinationer med de flesta huvudstäderna. Ja, det är ett fåtal av dem som jag inte besökt. Man har varit med om en del, om jag säger så.

Intrycken har mest varit positiva, förstås. Favoriter finns, medan andra har visslat förbi utan att lämna några större intryck.

Helgen tillbringade jag i Stockholm. Där har jag också arbetat (pendlat från Luleå i två år) och naturligtvis besökt många gånger. Gillar att besöka stan.

Men en sak är säker. Det finns ingen stressigare stad än den svenska huvudstaden. Och jag tycker det är rätt oförklarligt. Stan fungerar. Kollektivtrafiken når varje kvarter på något sätt. Busslinjer, tunnelbana, spårväg ... var tionde minut. åt alla håll. Cyklisterna trampar sig blå och är livsfarliga. Fotgängarna springer. Bilarna gasar på. Alla har bråttom i en omfattning som jag aldrig upplevt i London, Berlin, Barcelona, eller Rom. Eller någon av de världsstäder jag nämner ovan.

I fredags tog jag mig friheten att promenera från mitt boställe i närheten av Norrtull för att träffa vänner utanför UD vid Gustav Adolfs torg för lunch. Även om jag gick i relativt rask takt, blev jag både omsprungen, och påsprungen, och massor av folk var på väg rakt emot mig. Jag fick väja, eftersom många gick med snoken nere i mobilen och var helt borta från den mänskliga omgivningen.


 - Här skulle jag aldrig vilja bo, tänkte jag.
Jag förstår inte attraktionskraften.

Skulle inte stå ut.

Varför har du så bråttom, Stockholmare? Du hinner med nästa buss. Jag lovar!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: