måndag, april 11, 2016

Läget

Det spirar rätt bra på vår balkong i stan. Nystädad och fin som den är. Afrikas blå lilja är redan frodig och fin. Den har nog aldrig varit så pigg någon vår förr.

Kumquatbusken har börjat skjuta pigga skott, och potatisblomman går in på sitt tredje år.

Pelargonerna, som är ämnad för stugans terrass är också pigg och kry. Den har varit totalt nedklippt i vinter.

Och sedan är det jul. Tydligen. Kan inte hjälpa det, men amaryllis är en julblomma för mig. Det är förstås helt fel, eftersom den blommar på våren i det vilda. Nu är den i det vilda, tycker den. (Jag har också svårt för hyacinter i rabatterna under våren. Näe - Det passar sig inte!)


*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Under min första tid i Ystad, ja, då höll jag på att ramla baklänges då det utanför teatern - i rabatterna där - vimlade av hyacinter! Så totalt annorlunda mot för allt jag - dittills - varit van vid! Men fint ändå.

Bert Bodin sa...

Jo, det är förstås en vanesak. Men jag vet att jag tycker de ser "plastiga" ut, när jag ser dem i rabatt.

Det tyckte jag även om en gräsplätt i en övergiven trädgård på Naxos i Grekland, som var mer eller mindre översållad med blommande amaryllis.

Anonym sa...

Jag har också ett par amaryllisar på gång. Blev inte av att jag satte om dem förrän i mars. Den röda är på god väg och den vitspräckliga har bara börja visat knoppen. Jag tänker njuta av dem även om det är fel fast rätt tid! Glad att ens fått dem att gå i knopp, brukar bara bli blad. ellem

Bert Bodin sa...

Det tokiga är att man inte sköter dem sådär riktigt, när de blommat över. Då ska de gärna ha gödsel och regelbunden vattning. Och att sedan få dem att vissna i september.